Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Itseä koskevan tiedon seuraaminen pian mahdollista suunnitteilla olevan tunnisteen avulla

SFS

Itseä koskevan tiedon seuraaminen pian mahdollista suunnitteilla olevan tunnisteen avulla

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2016 klo 14:21
Julkaisija: SFS

Yksityisyydensuojaa parantavaa tunnistetta, jonka avulla yksityishenkilöt pystyisivät nykyistä paremmin valvomaan ja seuraamaan itseään koskevaa tietoa ja tiedon käyttöä, aletaan valmistella eurooppalaisessa standardisoimisjärjestö CENissä. Tunnisteesta olisi hyötyä myös organisaatioille ja yrityksille, sillä sen käyttö helpottaisi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen noudattamista.

Informaatioteknologian kehityksen ja tietojärjestelmien globalisaation ansiosta henkilöistä pystytään keräämään valtavia määriä tietoa, esimerkiksi terveydestä, verkkokäyttäytymisestä, ostotottumuksista ja julkisen liikenteen käytöstä ja liikkumisesta yleensä. Kerättyä tietoa saatetaan siirrellä yrityksen sisällä, toiseen maahan sisaryhtiön käsiteltäväksi tai tieto voidaan myydä kolmannelle osapuolelle. Uusi tunniste on suunniteltu tiedon jäljittämiseen kertyneestä massadatasta, jotta organisaatiot, yritykset ja yksityiset henkilöt pystyvät jäljittämään tiedon sijainnit ja hallinnoijat.

Tunnisteelle on ehdotettu nimeä ISÆN, Individual Social data Auditable addrEss Number. Yksityishenkilöt eli loppukäyttäjät saavat oman henkilökohtaisen ISÆNin, jonka avulla he pystyvät hakemaan verkosta, missä heitä itseään koskevia tietoja on ja miten ja mitkä tahot niitä ovat käyttäneet. Tunnisteen käyttö parantaisi olennaisesti yksityisyydensuojaa. Tunnisteen käytöllä myös organisaatiot ja yritykset voivat osoittaa toimivansa vastuullisesti ja noudattavansa yleistä tietosuoja-asetusta.

Tunnisteen laadinta aloitetaan semanttisten vaatimusten määrittelyistä ja työn on arvioitu kestävän 15 kuukautta. Projektin kick-off pidetään Brysselissä 27. kesäkuuta 2016. Laadintaan voivat osallistua kaikki, jotka haluavat osallistua standardisointityön valmisteluun.

Lisätietoa:
Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, asiantuntija Elina Huttunen elina.huttunen@sfs.fi, p. 040 356 8003

Suomessa tietoturvallisuuden standardisointiin osallistuu SFS:n seurantaryhmä SR 307.

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry on keskusjärjestö, joka edistää maassamme standardisointia ja standardien hyödyntämistä. SFS laatii, vahvistaa, julkaisee ja myy standardeja. SFS:ssä on jäseninä elinkeinoelämän järjestöjä sekä Suomen valtio. Standardisoimisliitto on jäsenenä kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa (International Organization for Standardization) ja eurooppalaisessa standardisoimisjärjestössä CENissä (European Committee for Standardization). www.sfs.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs