Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » IBM kehittää tulevaisuuden tietokonetta

IBM

IBM kehittää tulevaisuuden tietokonetta

Julkaistu: 27.11.2008 klo 09:31
Julkaisija: IBM

Nanomittakaavan komponentit jäljittelevät aivojen synapseja

IBM ja viisi johtavaa yliopistoa yhdistävät voimansa kehittääkseen tietokonejärjestelmän, jonka tarkoitus on jäljitellä ihmisaivojen toimintaa, tunteita, aistihavaintoja, vuorovaikutuksellisuutta ja ajattelutoimintaa.

Yritysten hyödynnettävissä olevan uuden informaation määrä kasvaa tutkimusyhtiö IDC:n mukaan vuosittain 60 prosenttia. Suuresta tiedon määrästä ei kuitenkaan ole yrityksille parasta mahdollista hyötyä, koska ne eivät kykene hallitsemaan ja analysoimaan tietovirtaa reaaliaikaisesti. Tällöin päätökset tai toimet voivat tulla liian myöhään. Keinotekoiseen älyyn perustuva tietojenkäsittely avaa kuitenkin uusia mahdollisuuksia. Sen avulla on mahdollista käsitellä suuria määriä eri lähteistä tulevaa tietoa reaaliajassa.

Yhteistyöprojektin tavoitteena on kehittää ihmisaivoja jäljittelevä ja tekoälyä hyödyntävä järjestelmä, joka kykenee reagoimaan tilanteisiin nopeasti, oppimaan ja ratkaisemaan ongelmia perustuen ympäristön havainnointiin ja ympäristössä tapahtuvaan toimintaan, sekä kognitiiviseen toimintaan.

Ihmisaivojen tiedonkäsittelykapasiteetti ja toiminnallinen joustavuus perustuvat synaptisiin yhteyksiin. Hermosolut muodostavat keskenään toiminnallisen yhteyden naapurihermosoluihin eli synapsin. Samoin uudessa järjestelmässä, perinteisten komponenttien sijaan, nanomittakaavan komponentit toimivat aivojen hermosolujen ja synapsien kaltaisina tiedon välittäjinä. Järjestelmä saa tarvittavat tiedot erilaisten tunnistimien ja muiden tietolähteiden kautta. Näin se kykenee kokoamaan eri tiedonpalaset ja analysoimaan tietomassan silmänräpäyksessä. Tämä nopeuttaa merkittävästi liiketoiminnallisten päätösten tekemistä.

Etsimällä ratkaisua ihmisaivojen rakenteesta, dynamiikasta, toiminnoista ja käytösmalleista IBM:n johtama tutkijaryhmä pyrkii myös murtamaan perinteisen ajatusmallin, jolla laitteita ohjelmoidaan. Kehitettävä teknologia luo täysin uudenlaisen tietojenkäsittelyarkkitehtuurin ja ohjelmoinnillisen ajatusmallin. Tutkimustyötä rahoittaa Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA.

Laajempi englanninkielinen tiedote.


Lisätietoja IBM:stä (NYSE: IBM) Internetissä: www.ibm.com
Lehdistömateriaalit Internetissä: www.thenewsmarket.com/ibm

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs