Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Esimies, lopeta pomoilu ja luota tiimiisi

Qvik Oy

Esimies, lopeta pomoilu ja luota tiimiisi

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 09:45
Julkaisija: Qvik Oy

Itseohjautuva työskentely on ihmiselle luonnollisin tapa toimia, mutta monilla työpaikoilla menetelmä on vasta rantautumassa yleiseksi käytännöksi.

Autiolle saarelle joutunut ihmisjoukko ei jää odottamaan ohjeita ylemmältä taholta vaan päättää, mitä on viisainta tehdä, ja ryhtyy hommiin – tämä on ihmiselle tyypillistä käytöstä. Historian saatossa työkulttuuri kuitenkin kehittyi toiseen suuntaan, jossa pomot ja esimiehet sanelevat ohjeet ja muiden on tarkoitus vain toimia.

"Juuri tämä perinteinen työskentelymalli on se, mikä ihmisten pitää erikseen opetella", sanoo digipalvelufirma Qvikin perustajaosakas Tuukka Puumala. "Jos tiimiläiset saavat keskenään päättää työtavoistaan ilman välikäsiä, he ovat motivoituneempia ja kommunikointi asiakkaan kanssa on suoraviivaisempaa."

Qvikillä itseohjautuvaan tiimityömalliin päädyttiin käytännön kautta. Yrittäjävetoisessa firmassa palkattuja johtajia ei ole koskaan ollutkaan, ja perustajat olivat etenkin alkuvaiheessa tiimeissä vahvasti mukana koodaamassa. "Oli loogista, ettei mitään hierarkiaa ollut – tiimissä päätti se, joka asiasta parhaiten tiesi", Puumala sanoo.

Vastuu ja valta jakautuu kaikille

Itseohjautuvassa mallissa tiimiläiset räätälöivät työskentelytapansa aina asiakkaan tilanteen mukaan eivätkä odota, että kaikkiin projekteihin sopisi sama kaava. Kuten joustavaan organisaatioon kuuluu, samassa tiimissä on monesti työntekijöitä myös asiakkaalta ja toiselta saman alan yrityksiltä – kaikki sulassa sovussa.

Qvik on kasvanut parista työntekijästä reilu neljäkymmentä ihmistä työllistäväksi yritykseksi, joten toiminnan skaalautumista on jouduttu miettimään. Miten firma voi organisoitua ilman, että tarvitaan eri tasoisia esimiehiä ja muodollisia johtajia pyörittämään toimintaa?

"Olennaisinta on varmistaa, että kaikilla säilyy sama tavoite ja että pelaamme samaan maaliin", Puumala sanoo. Myös yrityksen johdon rooli tällaisessa työskentelytavassa on haastava. "Pitää osata pysyä riittävästi irti tiimien projekteista ja vastuusta, mutta olla kuitenkin tavoitettavissa, jos apua tarvitaan."

Startupeissa ja nuorissa teknologiayrityksissä itseohjautuvuus alkaa olla jo arkipäivää, ja juuri tällaisista firmoista perinteisiä malleja rikkovat työkulttuurit lähtevätkin monesti yleistymään.

Liitetiedostot

Qvik on Suomen kokenein mobiilipalvelufirma, joka on toteuttanut yli 150 digitaalista palvelua. Juuremme ovat startupien työkulttuurissa, ja nykyisin kehitämme suurempien yritysten digiratkaisuja samalla ketterällä mentaliteetilla, mutta vankalla kokemuksella. http://qvik.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs