Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Ericssonin etäkirurgiademossa tuntoaisti muodostuu 5G-yhteyden avulla

Ericsson

Ericssonin etäkirurgiademossa tuntoaisti muodostuu 5G-yhteyden avulla

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2016 klo 10:31
Julkaisija: Ericsson

Ericsson ja King’s College London ovat yhdessä toteuttaneet etäkirurgian alalle demon, jossa robotin kosketus välittyy reaaliaikaisesti operoivalle kirurgille 5G-yhteyden avulla.

Etäkirurgiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi diagnoosien tekemiseen sekä syöpäkudoksen  tunnistamiseen leikkauksen aikana. Robottikirurgiaa kontrolloidaan ja monitoroidaan ohjelmisto-ohjattujen verkkojen (software-defined network, SDN) avulla.

Remote Control and Intervention -demossa robotin “sormena” toimiva anturi toimii etänä työskentelevän kirurgin tuntoaistina vähäisiä leikkaustoimenpiteitä vaativissa eli mini-invasiivisissa operaatioissa. 5G-yhteyden nopeuden ja lyhyen vasteajan ansiosta anturi pystyy lähettämään tarkkaa reaaliaikaista tietoa pehmeästä kudoksesta erottuvista kovista kyhmyistä. Robotin sormena toimiva anturi tunnistaa syöpäkudoksen ja lähettää tiedon kirurgille välittömästi haptisen eli tuntopalautteen avulla.

“Demo tuo esille sen, kuinka olennaisen tärkeä lyhyt vasteaika on 5G-verkon sovelluksissa. Nopea verkko mahdollistaa etäkirurgiassa välttämättömän reaaliaikaisen videoyhteyden sekä tuntopalautteen”, Ericssonin Länsi- ja Keski-Euroopan toiminnoista vastaava johtaja Valter D’Avino sanoo.

Demossa hyödynnetään ohjelmisto-ohjattuja verkkoja. Ne varmistavat, että kriittisen kirurgisen operaation tarvitsema verkkoliikenne priorisoidaan riittävän korkealle tasolle (Quality of Service) hyödyntämällä 5G-verkon mahdollistamaa verkon siivutusta (network slicing) päästä päähän käyttötarkoituksen mukaan.

”5G-verkon mahdollistama mini-invasiivinen kirurgiteknologia avaa mahdollisuudet aivan uudenlaisille sovelluksille, jotka eivät ole paikkaan sidottuja. Jatkossa operoiva kirurgi voi esimerkiksi saada reaaliaikaista tukea ja konsultointia diagnosointiin sekä itse operaatioon kollegoilta ympäri maailmaa”, King’s College Londonin tietoliikennetutkimuksen keskuksen johtaja Mischa Dohler sanoo.

Demo on esillä Lontoossa 29.-30.6. järjestettävässä 5G World 2016 -tapahtumassa.

 

LISÄTIETOA

Ericsson 5G technology moves from test bed to field trials

Milla Nummenpää
Viestintäjohtaja, Ericsson
Puh. 09 299 2556 / 044 299 2556
milla.nummenpaa@ericsson.com

 

Ericssonin näkemyksiä ja tutkimustietoa liittyen yhteiskuntien verkottumiseen:
http://www.ericsson.com/thinkingahead/networked_society

Painolaatuiset kuvat ja lähetyslaatuiset videot lehdistön käyttöön:
www.ericsson.com/press 

Ericsson on maailman johtava viestintäteknologioiden ja -palvelujen tarjoaja, joka rakentaa eturintamassa verkottunutta yhteiskuntaa. Meillä on pitkät asiakassuhteet maailman suurimpien teleoperaattorien kanssa, minkä ansiosta ihmiset, yritykset ja yhteiskunnat voivat paremmin hyödyntää mahdollisuuksiaan ja luoda kestävämpää tulevaisuutta.

Palvelumme, ohjelmistomme ja infrastruktuurimme – erityisesti mobiilin, laajakaistan ja pilviteknologian osalta – auttavat tietoliikenne- ja muita aloja menestymään liiketoiminnassaan, toimimaan tehokkaammin, parantamaan käyttäjäkokemusta ja tarttumaan uusiin tilaisuuksiin.

Noin 115 000 ammattilaistamme sekä asiakkaamme 180 eri maassa tekevät meistä maailmanlaajuisen teknologia- ja palvelujohtajan. Tukemamme verkot yhdistävät yli 2,5 miljardia käyttäjää, ja niiden kautta kulkee 40 prosenttia maailman mobiililiikenteestä. Investoimalla tutkimukseen ja kehitykseen varmistamme, että ratkaisumme ja asiakkaamme pysyvät eturintamassa.

Vuonna 1876 perustetulla Ericssonilla on pääkonttori Tukholmassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2015 oli 29,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria (249,6 miljardia Ruotsin kruunua). Ericsson on listattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä ja New Yorkin NASDAQissa.

Suomen Ericsson työllistää noin tuhat osaajaa, ja yrityksen päätoimipiste on Kirkkonummella. Toiminta Suomessa pohjautuu kolmeen vahvaan osaamisalueeseen: tutkimukseen ja tuotekehitykseen, paikallisia asiakkaita palvelevaan myyntiin ja palveluorganisaatioon, joka keskittyy sekä paikallisiin että kansainvälisiin asiakkaisiin. 

www.ericsson.com  

www.ericsson.com/news

www.twitter.com/ericssonpress

www.facebook.com/ericsson

www.youtube.com/ericsson

www.twitter.com/ericsson_fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs