Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Ericsson Mobility Report: Vuonna 2021 jo 150 miljoonaa 5G-mobiililiittymää

Ericsson

Ericsson Mobility Report: Vuonna 2021 jo 150 miljoonaa 5G-mobiililiittymää

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2015 klo 09:34
Julkaisija: Ericsson

Ericssonin tuore Mobility Report ennustaa, että vuonna 2021 maailmassa on noin 150 miljoonaa 5G-mobiililiittymää. 5G-verkkoja hyödynnetään tuolloin mobiilikäytön ohella erilaisten teollisen internetin sovellusten sekä uudentyyppisten laitteiden kytkemiseen ja käyttämiseen verkossa.

“5G-verkko on paljon muutakin kuin vain nopeampi nettiyhteys. Se mahdollistaa esimerkiksi uusia teollisen internetin käyttötarkoituksia monille eri aloille. Ericsson on jo rakentanut 5G-testiverkon tutkiakseen muun muassa sitä, miten 5G-verkon ominaisuuksia voitaisiin hyödyntää liikenteen automatisointiin ja turvallisuuden parantamiseen sekä analysoimaan liikenteestä kerättyä big dataa. 5G-verkon ansiosta voidaan samalla säästää energiaa, vähentää päästöjä sekä ohjata liikenne- ja ihmisvirtoja entistä nopeammin ja turvallisemmin haluttuun kohteeseen tulevaisuuden älykkäissä kaupunkiympäristöissä”, Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka kertoo.

5G-verkkojen käyttöönotto käynnistyy raportin ennusteen mukaan Yhdysvalloista sekä Aasiasta, lähinnä Etelä-Koreasta, Japanista ja Kiinasta.

4G- eli LTE-verkot jatkavat myös leviämistään. Ericssonin raportti paljastaa, että mobiililiittymiä on tällä hetkellä maailmassa suunnilleen saman verran kuin ihmisiä, 6,8 miljardia. Näistä kaikista liittymistä miljardi (noin 15 prosenttia) hyödyntää tällä hetkellä LTE-tekniikkaa. Vuoteen 2021 mennessä liittymien määrä nousee noin 8,8 miljardiin, joista LTE- ja 5G-liittymien yhteenlaskettu osuus on noin 4,3 miljardia, eli 60 prosenttia kaikista liittymistä.

Raportti ennustaa lisäksi, että Kiina ohittaa vielä kuluvan vuoden aikana Yhdysvallat maailman isoimpana LTE-markkinana. Manner-Kiinassa on nyt 350 miljoonaa LTE-liittymää, eli lähes 35 prosenttia maailman kaikista LTE-liittymistä. 

Mobiilidataliikenne kymmenkertaistuu vuoteen 2021 mennessä

Ericsson Mobility Reportin mukaan yksi merkittävimmistä lähivuosien trendeistä on videosisältöjen mobiilikatselun lisääntyminen. Koko maailman mittakaavassa mobiilidataliikenteen määrä arviolta kymmenkertaistuu vuoteen 2021 mennessä, ja noin 70 prosenttia tästä käytetään videosisältöjen katseluun. Tällä hetkellä videot kuluttavat laitteesta riippuen (älypuhelin, tabletti) 43–55 prosenttia mobiilidatan määrästä.

Dataliikenne kasvaa myös mobiililaajakaistan yleistymisen myötä. Ericsson Mobility Reportin mukaan tällä hetkellä maailmassa avataan joka sekunti 20 uutta mobiililaajakaistaliittymää. Globaalisti mobiililaajakaistaliittymien ennustetaan lisääntyvän 3,6 miljardista 7,7 miljardiin vuoteen 2021 mennessä.

Suomi Euroopan kärjessä mobiilidatan käytössä

Suomessa ollaan mobiilidatan käytössä edelläkävijöitä. Kun länsieurooppalaisen mobiilidataliikenteen määrä on kaksi gigatavua kuukaudessa  älypuhelinta kohden, Suomessa mobiilidataa siirrettiin Viestintäviraston tilastojen mukaan alkuvuonna 2015 keskimäärin noin kahdeksan gigatavua suomalaista kohden kuukaudessa. Luku tosin voi sisältää useita laitteita, joten se ei ole suoraan vertailukelpoinen Ericssonin lukujen kanssa.

”Suomi on monellakin mittarilla mitattuna Euroopan mobiiliveturi. Kun verrataan Pohjoismaita ja Baltian maita, Suomessa on esimerkiksi eniten matkapuhelinliittymiä asukasta kohden (1,7 liittymää; lähde). Viestintäviraston tilastoista käy ilmi myös se, että alkuvuonna 2015 mobiilidatan siirtomäärät kasvoivat peräti 40 prosenttia vuoden 2014 toiseen vuosipuoliskoon verrattuna. Kasvu on tällä hetkellä eksponentiaalista: alkuvuonna 2015 siirretyn datan määrä on selvästi suurempi kuin vuosien 2008–2012 aikana yhteensä”, Olli Sirkka sanoo.

ICT-teknologia vähentää kasvihuonekaasupäästöjä

Ericsson Mobility Reportissa todetaan myös, että ICT-teknologiaa hyödyntämällä voidaan vähentää 15 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä vuoteen 2030 mennessä. Tämä on enemmän kuin Yhdysvaltain ja EU-alueen tämänhetkinen yhteenlaskettu hiilijalanjälki.

Raportin mukaan ICT-sektorin hiilijalanjälki kasvaa tulevina vuosina uusien palveluiden sekä yhä nopeampien yhteyksien ja laitteiden vuoksi, mutta tämä mahdollistaa energiaa merkittävästi säästävät ratkaisut muilla sektoreilla. Tällaisia ovat mm. älykkäät sähköverkot, erilaiset älykotiratkaisut, älykkäät palvelut ja ruoantuotannon ratkaisut sekä siirtyminen painetusta mediasta ja viihdetuotteista, kuten cd-levyistä, verkkoon.  

Vaikka mobiilidataliikenteen ennustetaan kymmenkertaistuvan vuoteen 2021 mennessä, suhteellinen sähkönkulutus laskee parannetun energiatehokkuuden ansiosta. Vuonna 2015 yhden gigatavun siirtoon kuluu 2 kWh. Vuonna 2021 siihen kuluu vain 0,25 kWh.  

Suodata ja järjestä Mobility Reportin taustalla olevaa dataa haluamallasi tavalla:
http://www.ericsson.com/TET/trafficView/loadBasicEditor.ericsson

Lataa tuorein Ericsson Mobility Report kokonaisuudessaan tai tutustu raportin sisältöön videoiden, haastattelujen ja muun materiaalin avulla:
http://www.ericsson.com/mobility-report

Kuvia raportista liitteenä.

LISÄTIETOJA

Milla Nummenpää
Viestintäjohtaja, Ericsson
Puh. 09 299 2556 / 044 299 2556
milla.nummenpaa@ericsson.com

Ericssonin näkemyksiä ja tutkimustietoa liittyen yhteiskuntien verkottumiseen:
http://www.ericsson.com/thinkingahead/networked_society

Painolaatuiset kuvat ja lähetyslaatuiset videot lehdistön käyttöön:
www.ericsson.com/press 

Liitetiedostot

Ericsson on maailman johtava viestintäteknologioiden ja -palvelujen tarjoaja, joka rakentaa eturintamassa verkottunutta yhteiskuntaa. Meillä on pitkät asiakassuhteet maailman suurimpien teleoperaattorien kanssa, minkä ansiosta ihmiset, yritykset ja yhteiskunnat voivat paremmin hyödyntää mahdollisuuksiaan ja luoda kestävämpää tulevaisuutta. 

Palvelumme, ohjelmistomme ja infrastruktuurimme – erityisesti mobiilin, laajakaistan ja pilviteknologian osalta – auttavat tietoliikenne- ja muita aloja menestymään liiketoiminnassaan, toimimaan tehokkaammin, parantamaan käyttäjäkokemusta ja tarttumaan uusiin tilaisuuksiin. 

Noin 115 000 ammattilaistamme sekä asiakkaamme 180 eri maassa tekevät meistä maailmanlaajuisen teknologia- ja palvelujohtajan. Tukemamme verkot yhdistävät yli 2,5 miljardia käyttäjää, ja niiden kautta kulkee 40 prosenttia maailman mobiililiikenteestä. Investoimalla tutkimukseen ja kehitykseen varmistamme, että ratkaisumme ja asiakkaamme pysyvät eturintamassa. 

Vuonna 1876 perustetulla Ericssonilla on pääkonttori Tukholmassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli 33,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria (228,0 miljardia Ruotsin kruunua). Ericsson on listattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä ja New Yorkin NASDAQissa. 

Suomen Ericsson työllistää noin tuhat osaajaa, ja yrityksen päätoimipiste on Kirkkonummella. Toiminta Suomessa pohjautuu kolmeen vahvaan osaamisalueeseen: tutkimukseen ja tuotekehitykseen, paikallisia asiakkaita palvelevaan myyntiin ja palveluorganisaatioon, joka keskittyy sekä paikallisiin että kansainvälisiin asiakkaisiin. Suomen Ericsson sijoittui Great Place To Work -organisaation vuoden 2014 Suomen parhaat työpaikat -tutkimuksessa sijalle kolme suurten yritysten sarjassa.

www.ericsson.com 
www.ericsson.com/news
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/ericsson
www.youtube.com/ericsson
www.twitter.com/ericsson_fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs