Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Auto parkkiin kättä heilauttamalla ja valot pois silmäniskulla – Uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin

Lahden ammattikorkeakoulu

Auto parkkiin kättä heilauttamalla ja valot pois silmäniskulla – Uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2014 klo 09:00
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden alan Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma isännöi kansainvälistä Erasmus –intensiivikurssia 4.5. – 17.5.2014 Lahdessa. Viiden lahtelaisen opiskelijan ja paikallisten opettajien seuraksi saapuu yhteensä 20 opiskelijaa sekä neljä opettajaa Espanjasta, Italiasta ja Saksasta. Intensiivikurssin aiheena on ”Natural User Interface Technology to Business”. Kurssin aikana opiskelijat ideoivat, suunnittelevat ja toteuttavat uusia ratkaisuja älykkäisiin ympäristöihin, kuten autoihin tai koteihin.

- Termi Natural User Interface tarkoittaa vapaasti suomennettuna luonnollista käyttöliittymää eli tekniikkaa, joka mahdollistaa kommunikaation laitteen kanssa samaan tapaan kuin jos se tapahtuisi toisen ihmisen kanssa. Laitetta voidaan tällöin ohjata vaikkapa puheella tai eleillä ja laite saattaa jopa kyetä tulkitsemaan ihmisen ilmeitä ja tunteita. Luonnollisen käyttöliittymän ideologiaan kuuluu myös sovellusten helppokäyttöisyys, kertoo Antti Salopuro Lahden ammattikorkeakoulusta.

Kurssin teemana ovat älykkäät ympäristöt ja opiskelijat ovat jo ennen kurssia perehtyneet erilaisiin sovellusalueisiin. Opiskelijat ovat kommunikoineet tietoverkon välityksellä maasta toiseen ja ideoineet sovelluksia yhdessä esimerkiksi älykkääseen kotiin, autoon sekä pysäköintiautomaattiin. Kurssin aikana he oppivat teknologioita, joilla näitä ideoituja sovelluksia voidaan toteuttaa. Työ ei kuitenkaan pääty tähän, vaan opittu tekniikka siirretään välittömästi käytäntöön suunnittelun ja toteutuksen kautta toimiviksi prototyypeiksi.

- Kahden viikon intensiivisen uurastuksen päättyessä saamme ehkä ihan käytännössä kokeilla, miltä tuntuisi, jos autolla ajaessa voisi tehdä halvan hotellivarauksen keskustelemalla autossa olevan tietokoneen kanssa. Tai ehkä näemme prototyypin kahvinkeittimestä, joka käynnistyy ja sammuu itsestään käyttäjän liikkeiden perusteella. Mahdollisesti voimme myös testata, miten jonkin teollisen laitteen käyttäminen sujuisi vaikkapa käsimerkein tai suuta avaamalla, Salopuro maalailee.

Ihmisen ja laitteen välinen kommunikaatio

Älykkään pysäköintiautomaatin sovellusalue on valittu mukaan lahtelaisen LeanPark Oy:n kanssa tehdyn yhteistyön myötä.

- LAMKin opiskelijat tekivät yritykselle syksyllä 2013 pienen projektityön ja nyt tämän intensiivikurssin tullessa ajankohtaiseksi pysäköintiautomaatti nähtiin herkullisena ja erityisen ajankohtaisena esimerkkinä ihmisen ja laitteen välisestä kommunikaatiosta, Salopuro kertoo.

Opiskelijat pääsevät kurssin aikana käytännössä seuraamaan pysäköintiautomaatin toimintaa ja voivat konkreettisesti nähdä, miten heidän uudet käyttöliittymäinnovaationsa voisivat tässä toimintaympäristössä toimia.

Kurssilla opiskeltavat teknologiat pitävät sisällään esimerkiksi eleiden-, ilmeiden ja puheentunnistamista sekä keinoälyä. Opiskelijoille tarjotaan oppitunteja myös mm. ideoiden kaupallistamisesta, ryhmätyömenetelmistä sekä projektien laadunvarmistuksesta. Ja kaikki tämä tapahtuu monikansallisessa, monikulttuurisessa ja monialaisessa ympäristössä.

- Tärkeä osa kurssia on myös epämuodollinen ohjelma – samoista asioista kiinnostuneet nuoret kun laitetaan kahdeksi viikoksi tekemään töitä ja viettämään vapaa-aikaa yhdessä, se johtaa väistämättä uusiin kansainvälisiin ystävyyssuhteisiin, jotka parhaimmillaan ovat elinikäisiä, Salopuro lisää.

Intensiivikurssin aikana toteutettuja prototyyppejä esitellään 16.5. alkaen kello 13:30 Fellmannian (Kirkkokatu 27, Lahti) pääsisäänkäynnin luona, rakennuksen ala-aulassa. Demonstraatiotilaisuus on kaikille avoin ja yleisöllä on myös itse mahdollisuus kokeilla käytännössä toteutettuja sovelluksia. Erityisesti toivotetaan tervetulleeksi teollisuuden ja muun yrityselämän edustajia katsomaan miten tulevaisuuden teknologiat ovat jo nyt käytettävissä jopa kaupallisissa sovelluksissa.

Lisätietoja:
Antti Salopuro, p.  044 708 0173, antti.salopuro@lamk.fi / liiketalous
Hanna Mikkonen, p. 044 708 0972, hanna.mikkonen@lamk.fi / TKI-, KV- ja aluekehityspalvelut

 

 

 

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs