Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » Väitös: Uusia malleja ja ratkaisuja verkottuneille keinotekoisille kognitiivisille yksiköille

Oulun yliopisto

Väitös: Uusia malleja ja ratkaisuja verkottuneille keinotekoisille kognitiivisille yksiköille

Tiedote.
Julkaistu: 13.06.2014 klo 12:23
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tietoliikenneverkkojen määrän ja käytön kasvu lisää radioviestinnän resurssitarvetta tai tarvetta jakaa resurssia tehokkaasti monien verkkojen kesken. Verkkojen vuorovaikutuksessa on otettava huomioon ekosysteemin eriarvoisien osien luotettavuus. Säästeliäs energiankäyttö sekä kiinteässä tietoverkossa että mobiililaitteissa säästää käyttökustannuksia ja vähentää haitallisia vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön.

Väitöskirja käsittelee radioverkkojen mukauttamista ja luotettavuutta kognitiivisten menetelmien avulla. Menetelmillä pyritään lisäämään käyttö- ja kustannustehokkuutta ja toimintavarmuutta sekä vähentämään haitallisia vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön. Edellä mainitut ominaisuudet ovat tulevaisuuden tietoliikennetekniikkaratkaisuille yhä voimakkaammin asetettavia vaatimuksia.

Väitöskirjatyö sisältää katsauksen kognitiivisiin radioverkkoihin niihin liittyvine luokitteluineen ja malleineen, sekä tarkastelee samanaikaisesti ja läheisesti toimivien verkkojen dynamiikkaa ja vuorovaikutuksia. Työssä määritetään topologiset tasot hallintatoimintoineen, jotka mahdollistavat järjestelmäsuunnittelun joustavan hyödyntämisen erottamalla järjestelmän toimintojen määrittelyn toteuttavista verkkolaitteista.

Koska vuorovaikutus on merkittävä tekijä useissa sovellusskenaarioissa, verkottuneille keinotekoisille kognitiivisille yksiköille kehitetään uutta mallia, jossa kognitiiviset vaiheet käsitellään suhteessa muihin arkkitehtuurin elementteihin.

Järjestelmän kontekstitietoisuuden hyväksikäyttöön liittyen, työssä esitetään ratkaisuja resurssien tehokkaaseen käyttöön ja yleisemmin luotettavuuteen, ottaen huomioon verkkojen dynamiikkaa ja epäideaalisuuksia, hallintaliikenteen vähentämiseksi sekä energiansäästön parantamiseksi verkon alueella tasapuolisesti.

- - -

Master of Science (tech.) Ulrico Celentano väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 18.6.2014. Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Dependable cognitive wireless networking: Modelling and design (Luotettavat kognitiiviset langattomat verkot: Mallintaminen ja suunnittelu). Vastaväittäjänä toimii professori Yevgeni Koucheryavy Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Matti Latva-aho. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB 210) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science (tech.) Ulrico Celentano

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietoliikennetekniikan osasto
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0419-2

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs