Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » Väitös Oulun yliopistossa: Internetin hajautettu tiedonhallinta tehokkaammaksi

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Internetin hajautettu tiedonhallinta tehokkaammaksi

Tiedote.
Julkaistu: 11.04.2014 klo 10:18
Julkaisija: Oulun yliopisto

Internetin hajautettu tiedonhallinta tehokkaammaksi

Väitöskirjatyössä on kehitetty uusia hajautetun tiedonhallinnan tekniikoita ja menetelmiä, joita on mahdollista hyödyntää mm. uusien tehokkaiden pilvipalveluiden toteuttamisessa. Väitöskirja näyttää suuntaa, miten eri teknologiat sulautuvat yhteen uusien pilvipalvelujen ja laitteiden Internetin aikakaudella, ja miten resurssien hajautus tulisi ottaa huomioon niitä suunniteltaessa.

Hajautettujen tiedonhallinnan tekniikoista vertaisverkkoja on aiemmin hyödynnetty resurssien, kuten tallennustilan, mediasisältöjen ja tietoliikennekapasiteetin jakamisessa. Niiden etuja perinteisiin keskitettyihin järjestelmiin verrattuna ovat hajautettu arkkitehtuuri, itseorganisoituvuus ja skaalautuvuus. Vertaisverkkoja käytetään yhä useammin järjestelmän osien toteuttamisessa, joissa hajautettujen resurssien hyödyntämisellä saavutetaan suurimmat edut. Esimerkkeinä ovat pilvilaskenta, jossa vertaisverkkoa käytetään laskentaresurssien jakamiseen, sekä laitteidenvälinen kommunikaatio, jossa vertaisverkkoja käytetään resurssien löytämiseen.

Työssä on kehitetty vertaisverkon palvelun tarjontaa kolmesta näkökulmasta. Ensimmäiseksi työssä ehdotetaan ylinoodien koordinoimaa palveluntarjonnan toimintamallia resurssien jakamisessa. Toiseksi työssä esitellään tehokas algoritmi robustin ylinoodikuoriverkon nopeaan muodostamiseen. Kolmanneksi työssä esitellään hajautettu resurssihakemiston arkkitehtuuri, joka perustuu laitteiden välisen kuoriverkon palveluntarjontaan. Arkkitehtuuri tukee erilaisten laitteiden ja niiden käyttämien protokollien resurssien rekisteröintiä ja löytämistä yhteensopivuuden saavuttamiseksi.

Väitöskirjatyön osana on toteutettu toimiva prototyyppi, jonka toimivuus on todennettu demonstraation avulla. Prototyypillä tehdyt mittaukset antavat perustellun syyn olettaa, että esitetyn ratkaisun mukainen välimuistin käyttö voi merkittävästi lyhentää resurssien etsimisen vasteaikaa.

- - -

Master of Science Meirong Liu väittelee Oulun yliopistossa tiistaina 15.4.2014. Tietotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Efficient super-peer based coordinated service provision (Tehokas vertaisverkon ylinoodien koordinoima palveluntarjonta). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Roch Glitho (Concordia University, Kanada) ja kustoksena professori Mika Ylianttila. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Meirong Liu

Syntymäaika ja -paikka:
1982 Xian Jiang, Kiina

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2000, Wusu Middle School, Xinjian, Kiina

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, tietotekniikan osasto
0294 480 000
meiliu@ee.oulu.fi

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 482 608

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0400-0

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs