Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » Väitös: Julkisten näyttöjen suunnitteluun myös kulttuurin ja ihmisen käyttäytymismallien tuntemusta

Oulun yliopisto

Väitös: Julkisten näyttöjen suunnitteluun myös kulttuurin ja ihmisen käyttäytymismallien tuntemusta

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2014 klo 09:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Monikäyttöiset julkiset näytöt ovat uusi kaupunkitiloissa olevien julkisten näyttöjen konsepti. Nämä näytöt ovat nykyisiä passiivisia näyttöjä vuorovaikutteisempia ja niillä on uusia käyttötarkoituksia.

Väitöskirjassa tunnistetaan ja analysoidaan näiden uusien näyttöjen käyttöön liittyviä haasteita. Työ sisältää kahdesta osasta koostuvan teoreettisen viitekehyksen: kerroksittaisen suunnitteluavaruuden, jossa kartoitetaan konseptin haasteita ja mahdollisuuksia sekä esityksen konseptin käyttöprosessista kaupunkilaisten näkökulmasta.

Lisäksi väitöstyössä on kolme tapaustutkimusta. Ne esittelevät, miten suunnitteluavaruuden osia sekä käyttöprosessin mallia voidaan toteuttaa käytännössä. Ne auttavat myös hahmottamaan julkisten näyttöjen suunnittelun monimutkaisuutta tilanteissa, joissa keskitytään vain pääasiassa ihmisen ja tietotekniikan väliseen vuorovaikutukseen.

Tapaustutkimukset nostivat esille myös muiden kuin itse toiminnallisuuksiin liittyvien tekijöiden merkityksen aidoissa kaupunkitiloissa. Tärkeään rooliin nousivat etenkin niin kutsutut mentaalimallit, joiden kautta kaupunkilaiset hahmottavat julkisten näyttöjen olemassaoloa ja hyötyjä.

Työn tulosten perusteella monikäyttöisten julkisten näyttöjen konseptiin pohjautuvassa suunnittelussa tulee korostaa olemassa olevien urbaanien sosiokulttuuristen käytäntöjen roolia, jotta näyttöjen käytöstä saadaan luontevampaa ja ne voivat olla keskeisempi osa kaupunkikulttuuria.

- - -

Diplomi-insinööri Marko Jurmu väittelee Oulun yliopistossa maanantaina 17.11.2014. Tietotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Towards Engaging Multipurpose Public Displays: Design Space and Case Studies (Kohti monikäyttöisiä julkisia näyttöjä kaupunkitiloissa: Suunnitteluavaruus sekä tapaustutkimuksia). Vastaväittäjänä toimii professori Marcus Foth (Queensland University of Technology, Brisbane, Australia) ja kustoksena professori Jukka Riekki. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Marko Jurmu

Syntymäaika ja -paikka:
1981 Taivalkoski

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2000 Taivalkosken lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
050 492 83 89
s-posti: marko.jurmu@ee.oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0639-4

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs