Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » Opinnäytetyö: Internetin asiointi- ja tiedonhakupalveluiden käytön esteet ovat erityisryhmille ylivoimaisia

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Internetin asiointi- ja tiedonhakupalveluiden käytön esteet ovat erityisryhmille ylivoimaisia

Tiedote.
Julkaistu: 27.10.2014 klo 10:30
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Julkisia palveluita siirretään verkkoon yhä kiihtyvään tahtiin. Samalla oletetaan kaikkien kansalaisten automaattisesti siirtyvän palveluiden perässä verkkoon asioimaan. Palveluiden käytössä on esteitä kaikilla käyttäjillä. Mutta varsinkin erilaisten erityisryhmien kohtaamat esteet voivat olla yksinkertaisesti ylivoimaisia ylittää. Internetin asiointi- ja tiedonhakupalveluiden esteitä on tutkinut Marko Tuominen ammattikorkeakoulututkintoon kuuluneessa opinnäytetyössään. Tuominen valmistuu loppuvuodesta 2014 Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) mediatekniikan koulutusohjelmasta.

Työn puitteissa selvitettiin, mitä esteitä valittujen erityisryhmien eli näkövammaisten, kuulovammaisten, kehitysvammaisten sekä ikäihmisten palveluiden käytön esteenä on ja mitä voitaisiin tehdä asioiden tilan parantamiseksi. Työn nimi on ”Paina vihreää nappia! : Internetin asiointi- ja tiedonhakupalveluiden käytön esteitä valittujen erityisryhmien näkökulmasta” Viitekehyksenä on joukko lakeja ja standardeja sekä W3C:n WCAG 2.0 suositus. Tilaajina ovat Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Valtiovarainministeriö, joka vastaa julkisen hallinnon verkkopalveluita kehittävästä SADe-ohjelmasta. Työ on myös julkaistu Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisusarjassa, kautta aikain ensimmäisenä opinnäytetyönä.

Palveluiden käytön esteet ovat paitsi teknisiä, myös taloudellisia ja sosiaalisia

Tutkimuksen tuloksena löytyi joukko teknisiä, taloudellisia ja sosiaalisia verkkopalveluiden käytön esteitä. Osa esteistä olisi ratkaistavissa teknistä toteutusta säätämällä, osa lisärahoituksella – jos rahaa olisi - ja osan korjaamiseksi tarvitaan uusia lakeja tai lakimuutoksia.

Esimerkiksi käyttöliittymän toimintaa parantamalla ei saada palvelua kaikkien saavutettavaksi, jos koko toimintalogiikka on erityiskäyttäjälle täysin vieras. Myös ns. transaktiokustannus, eli käyttämisen edellyttämät voimavarat, aika yms. voi olla käyttäjälle kohtuuttoman suuri. Tätä palvelun toteuttanut verkkonatiivi ei ole välttämättä edes osannut kuvitella. Yhtäällä opittu rakenne ei välttämättä toistu muissa palveluissa, jolloin asiointi käy mahdottomaksi. Lisäksi informaation määrä verkkosivulla voi olla liian suuri käsiteltäväksi tai sitten sivu voi olla visuaalisesti näyttävä, mutta käytettävyydeltään roskaluokkaa. Yksinkertaisimmillaan käytön esteenä on vain yksilön päätös kansalaisoikeuksiensa perusteella käyttää muita asiointitapoja kuin verkkoa.

Opinnäytetyön loppuun on koottu esimerkkejä kehitysehdotuksista. Edes nämä asiat huomioimalla tietoyhteiskunta saataisiin ulottumaan myös yhteiskunnan äärilaidoille. Näin kukaan ei joutuisi digiyhteiskunnan paarialuokkaan.

Työ on ladattavissa Theseuksesta.
Lisätietoja: Tuominen Marko, 0400-438408, marko.tuominen@saunalahti.fi  

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs