Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » Ministeri Risikko: Digitalisoiminen tärkeää kansalaisten palveluiden turvaamiseksi

Valtiovarainministeriö

Ministeri Risikko: Digitalisoiminen tärkeää kansalaisten palveluiden turvaamiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 15.01.2015 klo 08:42
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Julkisten palvelujen digitalisoiminen etenee nopeasti. Tavoitteena on, että kansalaiset saavat suurimman osan sähköisistä palveluista yhdestä pisteestä jo parin vuoden kuluttua.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko esitteli julkisten palveluiden digitalisaatiota medialle torstaina 15. tammikuuta valtiovarainministeriössä.

– Kansalaisten on tavoitettava palvelut nykyistä paremmin ja tasapuolisemmin asuinpaikasta riippumatta. Vain digitalisoimalla palveluita voimme saavuttaa tämän tavoitteen, Risikko toteaa.

Kansalaisten arkea voidaan helpottaa ja käyntiasiointia joustavoittaa tehokkaampien sähköisten palveluiden avulla.

Kuntia saatava mukaan pikaisesti

Valtiovarainministeriö vastaa valtionhallinnon palveluiden digitalisoinnin yhteisen pohjan kehittämisestä niin sanotussa kansallisen palveluarkkitehtuurin ohjelmassa. Ohjelma on ministeriössä julkisen hallinnon tieto- ja viestintäteknisen toiminnon vastuulla.

Tavoitteena on luoda kansalaisille verkossa yksi asiointipaikka, jonka kautta tavoittaa jatkossa kaikki itselleen keskeiset palvelut. Toteutus on viime kesän jälkeen edennyt nopeasti, ja valtionhallinnon toimijat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä.

Tavoitteena on avata tiettyjä palveluita yhdessä pisteessä jo tämän vuoden loppupuolella. Kaikkia palveluita ei saada kerralla yhteen asiointipisteeseen, mutta suunnitelmat ovat valmiina palveluiden lisäämiseksi siten, että suurin osa julkishallinnon palveluista olisi saatavilla yhdestä pisteestä parin vuoden kuluttua.

– Tekemistä riittää paljon, mutta selkeät yhteiset tavoitteet auttavat niiden saavuttamisessa. Valtion palveluiden lisäksi kunnat pitää saada hankkeeseen mukaan mahdollisimman pikaisesti, Risikko sanoo.

Tavoitteena on saada ensimmäiset kuntien palvelut mukaan ensi vuonna. Eri tietojärjestelmissä toimivia palveluita on haastavaa sovittaa yhteen, mutta tavoite yhdestä kansalaisen asiointipaikasta on yhteinen.

Video havainnollistaa lopputulosta

Valtiovarainministeriössä tehty kahden minuutin esittelyvideo havainnollistaa tavoiteltavaa lopputulosta kansalaisen näkökulmasta.

– Kansalaisen kannalta ei ole merkityksellistä, tarjoaako julkista palvelua valtio vai kunta. Palvelut on tavoitettava yhdestä pisteestä kätevästi, jatkuvasti ja tasavertaisesti kaikkialla Suomessa. Tässä meillä on vielä tehtävää, mutta suunta on nyt oikea. Toivottavasti saamme myös yksityisiä palveluita mukaan, ministeri Risikko sanoo.

Katso video

Lisätietoja:

ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen, 02955 30165
Valtiosihteeri Sami Paatero, puh. 02955 30353

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs