Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » Lukiolaiset: Sähköisellä lukiolla kustannukset kuriin ja pedagogiikka nykyaikaan

Suomen Lukiolaisten Liitto

Lukiolaiset: Sähköisellä lukiolla kustannukset kuriin ja pedagogiikka nykyaikaan

Julkaistu: 12.08.2014 klo 07:00
Julkaisija: Suomen Lukiolaisten Liitto

Ylioppilaskirjoitusten sähköistyminen vuodesta 2016 alkaen tarkoittaa sitä, että tänä syksynä lukiotaipaleensa aloittavista opiskelijoista merkittävä osa suorittaa ylioppilaskirjoitukset tietokonetta käyttäen. Koulujen alkamiseen liittyvää uutisointia onkin tänä vuonna hallinnut  keskustelu kannettavista tietokoneista ja tableteista.

 

”Koulujen kurjistuva taloustilanne huomioiden on selvää, ettei lukioilla ole varaa kustantaa tietokoneita kaikille opiskelijoilleen. Opiskelijoiden velvoittaminen laitehankintoihin on kuitenkin ongelmallista, sillä lisääntyvien opiskelukustannusten vaikutukset voivat näkyä lukioon hakeutumisessa tai koulutuksen keskeyttämisessä. Sosioekonominen tausta ei saa koitua esteeksi nuoren kouluttautumiselle”, Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi puntaroi.

 

Laitteiden teknisten ominaisuuksien ja kustannusten lisäksi yhä suurempaa huomiota tulee kiinnittää sähköistymisestä seuraaviin pedagogisiin uudistuksiin. Suomen Lukiolaisten Liiton Kehityksen paikka -selvityksen (2013) mukaan vain 9 prosenttia lukiolaisista luottaa täysin opettajiensa tietoteknisiin opetusvalmiuksiin, eikä jonkinlaisiinkaan valmiuksiin usko kuin puolet lukiolaisista. Vain neljännes lukiolaisista katsoo saavansa opettajalta osaavaa tai jokseenkin osaavaa ohjausta tietotekniikan tai sähköisten oppimateriaalien käyttöön. ”Koneiden viihdekäytöstä opiskelukäyttöön siirtyminen edellyttää opettajilta halua kehittää opetusmenetelmiään tukemaan tätä kulttuurinmuutosta. Sähköisissä materiaaleissa ja ympäristöissä on valtava potentiaali rakentaa aktiiviseen tekemiseen perustuvaa oppimista,” Ahoniemi innostuu.

 

Painotuotteista sähköiseen opiskeluun siirtyminen edellyttää kuitenkin vielä viilausta e-kirjojen hinnoittelu- ja lisenssikäytäntöihin. Tällä hetkellä e-kirjat eivät ole merkittävästi painotuotteita halvempia. Erityisesti päänvaivaa tuottavat lisenssien epäkäytännölliset voimassaoloajat, sillä yleisesti käytetyt 12 tai 48 kuukauden lisenssit eivät kohtaa hyvin opiskelun arkea, jossa materiaalit tarvitaan lähinnä yhdelle kurssille ja myöhemmin ylioppilaskirjoituksiin valmistauduttaessa. Opiskelijalle koituvia lukiokoulutuksen kustannuksia on saatava pienennettyä yhdenvertaisten opiskelumahdollisuuksien turvaamiseksi - mielekkäästi toteutettu sähköistyminen on tässä yksi hyvä keino.

 

Suomen Lukiolaisten Liitto toivottaa kaikille opiskelijoille ja opettajille oppimisen iloa sähköiseen syksyyn!

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Otto Ahoniemi, 040 419 5707, otto.ahoniemi@lukio.fi

Koulutuspoliittinen asiantuntija Annakaisa Tikkinen, 040 356 6082, annakaisa.tikkinen@lukio.fi

Kehityksen paikka -selvitys: http://www.lukio.fi/site/assets/files/24825/sll_kehityksen_paikka.pdf

 

 

"Suomen Lukiolaisten Liitto - SLL on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu SLL on 50 000 jäsenen voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla."

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs