Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » IT:n ja viestintäteknologian nuorten SM-kilpailulajit ajan hermolla Taitaja2014-suurtapahtumassa

Koulutuskeskus Salpaus

IT:n ja viestintäteknologian nuorten SM-kilpailulajit ajan hermolla Taitaja2014-suurtapahtumassa

Tiedote.
Julkaistu: 14.02.2014 klo 08:15
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Taitaja2014-suurtapahtuma järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruuksista, tällä kertaa 44 lajissa. Lisäksi nähdään kaksi näytöslajia ja yksi ammattinäytös. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää.

Taitaja2014-kilpailujen olosuhteet ja tehtävät on rakennettu vastaamaan kunkin alan todellista työelämää. Kilpailijat valikoituivat mukaan yli 1800 semifinaaleihin osallistuneen nuoren joukosta. Taitaja2014:ssä kilpailee myös kymmeniä kansainvälisiä vierailijaosallistujia. Tapahtuman yhteydessä järjestetään TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Tässä tiedotteessa tietoa IT ja viestintäteknologian kilpailulajeista:

• CAD-suunnittelu
• painotekniikka
• painotuotteen suunnittelu
• tietojenkäsittely
• tietokoneet ja verkot
• verkkosivujen tuottaminen

Taitaja2014-tapahtumassa on paljon muutakin koettavaa, esimerkiksi vauhdikas Taitaja9-loppukilpailu, jossa ysiluokkalaisten joukkueet kisaavat arjen kädentaidoissa. Lisäksi yleisö voi kokeilla omia taitojaan eri ammatteihin liittyvissä Tee perässä –pisteissä. Tapahtumassa järjestetään useita koulutukseen ja työelämään liittyviä seminaareja. Taitaja2014-tapahtuman ja pääosan lajeista järjestää Koulutuskeskus Salpaus. Yhteistyökumppaneina on satoja yrityksiä, muita suomalaisia ammattiopistoja ja Lahden seudun oppilaitoksia. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Lisää yleisinfoa http://www.taitaja2014.fi/fi/

Taitaja2014 viestintä- ja markkinointivastaava Marjaana Keskitalo puh. 044 7081470 marjaana.keskitalo@salpaus.fi

CAD-suunnittelu

CAD-suunnittelussa on hallittava teknisten piirustusten lisäksi 3D-mallinnus, animaatiot ja visualisointi. 3D-mallinnuksen avulla virheitä voidaan vähentää suunnittelussa ja samalla edistää kestävää kehitystä.

Yleisö voi seurata finalistien suorituksia kakkosnäytöltä. Visuaalisesti näyttävimmät työt valmistuvat keskiviikkona. Osastolla on ensi kertaa 3D-tulostimia esillä ja samanaikaisesti, kun kilpailijat suorittavat kilpailutehtävää laitteilla, tulostetaan havainnollista 3D-mallia tehtävästä. Uutta ovat myös kilpailijoiden käyttämät korkeussäädettävät ergonomiset työpöydät.

Lisätietoja: CAD-suunnittelun lajivastaava Kari Kosonen, puh. 044 708 0529, kari.kosonen@salpaus.fi

Painotekniikka

Lajin painotekniikka tärkein taito on osata valmistaa painotekniikan menetelmillä juuri sen näköisiä tuotteita kuin asiakas on suunnitellut. Tehtävissä käytetään offset- ja digipainokonetta, tuotteet ovat mm. esitteitä, vihkoja, julisteita ja kortteja. Tehtävissä mitataan värien säätämistä ja kohdistusta, suorituksen nopeutta ja työn tasaista laatua.

Uuden tekniikan hallinta on tärkeää, ja kilpailussa onkin ensi kertaa käytettävissä kookas neliväri-offset-painokone. Finalistit kiertävät eri pisteissä, joten valmiita töitä syntyy koko ajan tiistai-iltapäivästä torstain aamupäivään asti. Osa valmiista tuotteista menee kilpailun jälkeen oppilaitosten käyttöön. Lajin järjestää Porvoon ammattiopisto.

Lisätietoja: painotekniikan lajivastaava Tapio Partanen, puh. 040 036 0659, tapio.partanen@amisto.fi

Painotuotteen suunnittelu

Painotuotteen suunnittelussa yhdistyvät visuaalinen silmä ja tekniset taidot. Kilpailijat suunnittelevat innovaatiokilpailun julisteen, lehden aukeaman taiton ja makeisrasian. Pakkausteollisuuden tehtävä vastaa juuri tämän hetken työelämän tarpeisiin, kun muiden painotuotteiden valmistus vähenee. Kestävän kehityksen mukaisesti työpohjia voidaan jalostaa eri medioihin ja käyttötarkoituksiin.

Yleisö voi äänestää suosikkejaan finalistien töistä, jotka nostetaan esille kunkin omaan roll upiin. Kilpailun jälkeen osa töistä menee yhteistyöyritysten käyttöön. Lajin järjestää Porvoon ammattiopisto.

Lisätietoja: painotuotteen suunnittelun lajivastaava Sami Ulmanen, puh. 040 036 0698, sami.ulmanen@amisto.fi

Tietojenkäsittely

Tietojenkäsittelyn finaalitehtävät ovat dokumentointia, laskelmia ja asetuksia Microsoft Office Professional 2010 -ohjelmilla. Kilpailijoiden on hallittava vaativan AB-kortin tai vastaavan eurooppalaisen ECDL -tutkinnon tiedot. Kilpailijat luovat taulukoita, asiakirjoja ja lomakkeita ja käsittelevät kuvia, animaatioita ja multimediaa.

Kahdeksasta finalistista peräti kolme edustaa Savon ammatti- ja aikuisopistoa, ainut naisedustaja tulee Koulutuskeskus Salpauksesta.  Yleisö voi seurata tehtäviä kakkosnäytöltä. Kestävän kehityksen mukaisesti lajissa ei juuri oteta tulosteita, ja tietokoneet laitetaan lepotilaan tai sammutetaan aina taukojen ajaksi.

Lisätietoja: tietojenkäsittelyn lajivastaava Ilpo Nikander, puh. 044 708 0616, ilpo.nikander@salpaus.fi

Tietokoneet ja verkot

Lajissa tietokoneet ja verkot on hallittava tietokoneasennuksen ohella verkon tietoliikennepuoli kuten kytkimet ja reitittimet. Tehtävissä kilpailijat tekevät asennuksia sekä Windows- että Linux-käyttöjärjestelmä- ja verkkoympäristössä. Kahdeksan finalistin lisäksi kisaan osallistuu kaksi liettualaista vieraskilpailijaa. Kaikkien opiskelijoiden on hallittava englanninkielinen alan sanasto, sillä käyttöjärjestelmien versiot ovat englanninkielisiä.

Lajia voi seurata yleisöön päin käännetyiltä kakkosnäytöiltä. Osaston yhteydessä on kyselypiste, jossa alan yritykset esittelevät toimintaansa. Tietokoneet päätyvät kisan jälkeen oppilaitosten käyttöön tai myyntiin.

Lisätietoja: lajin tietokoneet ja verkot lajivastaava Joel Puodinketo, puh. 044 708 1060, joel.puodinketo@salpaus.fi

Verkkosivujen tuottaminen

Laji verkkosivujen tuottaminen vaatii visuaalista silmää ja teknisiä taitoja. Kilpailu on yksilölaji, mutta alan tiimiluonteen vuoksi tehtävissä testataan myös vuorovaikutustaitoja.  Kilpailijat mm. luovat web-designin asiakkaan tuotteesta tai palvelusta. Kilpailualueella järjestetään yleisöäänestys parhaista töistä. Mitään ei tulosteta paperille, kaikki arviointi tapahtuu näytöiltä.

Kansainväliseen lajiin osallistuvat vieraskilpailijat Latviasta, Virosta ja Ranskasta. Yhteistyöllä varaudutaan siihen, että laji on 2017 WorldSkills-tapahtuman suurin. Lajin järjestää Suomen Liikemiesten Kauppaopisto.

Lisätietoja: verkkosivujen tuottamisen lajivastaava Miikka Merikanto, puh. 044 775 6438, miikka.merikanto@businesscollege.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs