Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » 8.-luokkalaisille 3D-mallinnus tutuksi – suunnittelukilpailusta ideoita Seinäjoen Lakeuden puistoon

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

8.-luokkalaisille 3D-mallinnus tutuksi – suunnittelukilpailusta ideoita Seinäjoen Lakeuden puistoon

Kutsu.
Julkaistu: 23.02.2016 klo 10:04
Julkaisija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Seinäjoen lyseon ja yhteiskoulun sekä Nurmon ja Peräseinäjoen 8.-luokkalaiset ovat opetelleet tänä lukuvuonna 3D-mallinnusta. Oppilaiden tehtävänä on ollut mallintaa 3D-suunnitteluohjelmistolla rakennus, rakennelma tai veistos Seinäjoen Lakeuden puistoon. Idea liittyy Alvarin askelissa -teemalukuvuoteen, mikä on saattanut myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja yläkoululaiset yhteistyöhön.

8.-luokkalaisten lopputuloksia tarkastellaan kolmiulotteisesti SeAMKin CAVE-virtuaalistudiossa, ja arviointiraadin valitsemat parhaat kolme työtä palkitaan perjantaina 26.2.2016 klo 12.

Median edustajat ovat tervetulleita mukaan loppukatselmukseen ja palkintojen jakoon. Tervetuloa!

AIKA: pe 26.2.2016, klo 12 alkaen
PAIKKA: SeAMK Tekniikka, CAVE-tila A150.7, Frami A (ulko-ovi A3), Kampusranta 9A, 60320 Seinäjoki

 

 

AINUTLAATUISTA RAJAT RIKKOVAA YHTEISTYÖTÄ

Alvarin askelissa on Seinäjoen kulttuuri- ja opetuspalvelujen hallinnoima arkkitehtuurikasvatuksen teemalukuvuosikokonaisuus perusopetuksen 2., 5., 7., ja 8. luokille.

Alvarin askelissa -teemalukuvuoden suunnittelutyöryhmä vieraili kesällä 2014 SeAMKin virtuaalilaboratoriossa. Tässä yhteydessä syntyi idea 8. luokan oppilaille suunnattavasta Alvarin askelissa -projektista, missä on yhdistetty peruskoulujen rajat ylittävä yhteinen tietokoneavusteinen 3D-suunnittelukilpailu ja arkkitehtuuri. Se on Suomessa ja omassa mittakaavassaan ainutlaatuinen projekti – arkkitehtuuriprojektit ovat yleensä olleet pahvimalli- tai piirrospohjaisia. Toimintaa koordinoiva Seinäjoen kaupungin kulttuurisihteeri Aila Taivalmäki esitti projekti-idean reilu vuosi sitten SeAMKille, jossa yksikön johtaja Jorma Nevaranta, koulutuspäällikkö Hannu Reinilä ja laboratorioinsinööri Tapio Hellman innostuivat ideasta myös.

Alvarin Askelissa -projekti on antanut projektin järjestäjille, opettajille, tutoreille ja oppilaille virikkeitä, uuden oppimista ja mahdollisesti tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista. Tärkeimpänä tavoitteena on ollut tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua 3D-mallinnusohjelmaan. Oppilaat ovat voineet perehtyä uuteen oppiaineeseen kuvataiteen, teknisen työn ja matematiikan valinnaisaineiden tunneilla.

Kaikista ei voi tulla arkkitehteja, mutta toivon mukaan projekti jää koululaisten mieliin siten, että joku oppilaista, valmistuttuaan arkkitehdiksi joskus 2020-luvulla, muistaa vielä saaneensa inspiraation valitsemaansa ammattiin ”jo joskus peruskouluaikoina”.

 

ARVIOINTIRAATI JA SPONSORIT

Suunnitelmien arviointiraatiin valittiin rakennustekniikan koulutuspäällikkö Marita Viljanmaa SeAMKista, arkkitehtuuriprofessori Ari Hynynen Tampereen Teknillisestä Yliopistosta sekä Seinäjoen kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi. Sponsoreiksi lupautuivat M.A.D. Oy:n lisäksi Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen, Arkkitehdit NRT Arkkitehtitoimisto A-Konsultit, Anvia Oyj, Into Seinäjoki ja Seinäjoen kaupunki.

 

3D-MALLINNUS

Luonteva valinta mallinnusohjelmistoksi oli SketchUp, sillä sen Make-versio on ilmainen, ja se on ehkä maailman levinnein 3D-suunnitteluohjelmisto. SketchUp-ohjelmiston Suomen edustajaksi on valikoitunut M.A.D. Oy, (Micro Aided Design Oy), joka otti myös haasteen vastaan, ja lupautui kouluttamaan veloituksetta Seinäjoen koulujen opettajia SketchUpin käyttöön. Koulutuksen lisäksi opettajille ja oppilaille järjestettiin muutaman oppitunnin pituisia opastuksia. Tutoreina toimivat Seinäjoen kansalaisopiston opettaja Michelangelo Marchesi ja SeAMKin rakennustekniikan opiskelija Mandi Huhtaro.

 

LISÄTIETOJA ANTAVAT

Aila Taivalmäki, kulttuurisihteeri, puh. 050 361 0402
Seinäjoen kaupunki, Kulttuuripalvelut, Koulukatu 21 / PL 215, 60100 SEINÄJOKI
www.seinajoki.fi/kulttuuri

 

Tapio Hellman, laboratorioinsinööri, 040 830 4157
SeAMK Tekniikka, Kampusranta 9 A, 60320 SEINÄJOKI
www.seamk.fi/cave

 

KUVALIITTEET:

1. Hynynen.jpg - Arkkitehtiprofessori Ari Hynynen Tampereen teknillisestä yliopistosta luennoimassa 8.-luokkalaisille arkkitehtuurista.

2. kuva3.jpg - Oppilaita mallintamassa rakennuksia SketchUp-ohjelmistolla

3. dcdrape - Ilmakuva Lakeuden puistosta.

4. 20160121_100213 - Opinlakeus 2016 -koulutusmessuilla messuosasto, jossa Alvarin Askelissa -projektia esiteltiin noin 11.000 messuvieraalle.

5. 081 - Opinlakeus 2016 -messuosaston vetonaulana toimivat SeAMKin virtuaalilaboratoion laitteet ja ohjelmistot.

6. Raati - Arvovaltainen raati valitsee perjantaina 26.2.2016 julistettavat voittajat 42 ehdotuksen joukosta.

 

 

Liitetiedostot

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon lähes 30 tutkinto-ohjelmassa. Näistä kolme on englanninkielistä. Lisäksi SeAMKilla on useita kansainvälisiä kaksoistutkinto-ohjelmia.

SeAMKissa on noin 5000 opiskelijaa ja vuosittain lähes 500 ulkomaista opiskelijaa. Korkeakoulu on vahvasti mukana sekä alueellisessa, valtakunnallisessa että kansainvälisessä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyössä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs