Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Yrityshautomo-opinnot keräävät kiitosta ja synnyttävät yrittäjiä

Oulun ammattikorkeakoulu

Yrityshautomo-opinnot keräävät kiitosta ja synnyttävät yrittäjiä

Tiedote.
Julkaistu: 17.06.2016 klo 08:23
Julkaisija: Oulun ammattikorkeakoulu

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) yrityshautomo-opinnot käyneistä 95 prosenttia suosittelisi opintoja yrittäjyydestä kiinnostuneille opiskelijoille. Asia selviää Oamkin liiketalouden koulutuksesta tradenomeiksi tänä keväänä valmistuneiden Sakari Penttilän ja Jasmiina Salinin tekemästä opinnäytetyöstä, jossa selvitettiin Oamkin yrityshautomon merkitystä opiskelijoille sekä yrityshautomo-opintoja suorittaneiden kokemuksia ja näkemyksiä yrittäjyydestä. Tilastollisena tutkimuksena toteutettu kysely lähetettiin 328 henkilölle. Vastausprosentti oli 28,3. Opinnäytetyön tuloksia käytetään yrityshautomon toiminnan ja markkinoinnin kehittämisessä.

Yrityshautomo-opinnot keräsivät kiitosta hyödyllisyydestä, annetusta tuesta sekä positiivisesta vaikutuksesta yrittäjyyden mielikuvaan. Kyselyyn vastanneista 43 prosentilla oli yrittäjyyskokemusta. Päätoimisia yrittäjiä heistä oli 21,5 prosenttia ja sivutoimisia yrittäjiä 15,2 prosenttia.

Oamkin yrityshautomolla on ollut työllistävä vaikutus, sillä kyselyyn osallistuneet yrittäjät ovat työllistäneet koko maassa 141 henkilöä itsensä lisäksi. Yhteensä uusia työpaikkoja on syntynyt 175, joista suurin osa Pohjois-Pohjanmaalle. Melkein puolet yrittäjistä aikoo myös kasvattaa henkilöstömääräänsä tulevaisuudessa. Tulevaisuuden suunnitelmien toteutumista tukee se, että jopa 58 prosentilla päätoimisista yrittäjistä liikevaihto oli yli 60 000 euroa vuonna 2015.

Tutkimuksen mukaan yleisempiä syitä, jotka estivät yrittäjäksi ryhtymisen olivat kesken olevat opinnot, halu hankkia ensin työkokemusta, perheyrityksiin työllistyminen tai työllistyminen muulla tavalla. Kuitenkin noin joka viidennellä ei-yrittävistä oli mielessään uusi liikeidea yritystä varten.

Monialaisessa yrityshautomossa opiskelijat voivat kehittää osana opintojaan omia ideoitaan liiketoimintamalleiksi ja -suunnitelmiksi sekä ihan yrityksiksi asti. Vuosien 2012–2015 aikana yrityshautomossa on perustettu 65 yritystä. Koko Oamkin kattava yrityshautomo on toiminut vuodesta 2005 lähtien. Sen tavoitteena on edistää opiskelijoiden yrittäjyys- ja liiketoimintavalmiuksia, positiivista asennetta yrittäjyyttä kohtaan sekä lisätä opiskelijoiden verkostoitumista muiden yrittäjyyttä tukevien organisaatioiden kanssa.

Koko opinnäytetyö on luettavissa osoitteessa http://theseus.fi/handle/10024/107930

 

Lisätietoja:

yrityshautomovastaava Mika Määttä, 040 6525861, mika.maatta@oamk.fi

Jasmiina Salin, 040 5663148, jasmiina.salin@gmail.com

Sakari Penttilä, 0400 674563, sakari.penttila@hotmail.com

Oamk on yksi Suomen arvostetuimmista ja vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Koulutamme ammattilaisia ja kehitämme Pohjois-Suomen kilpailukykyä yhdessä työelämän kanssa. Vuosittain meiltä valmistuu lähes 1 500 asiantuntijaa alueen työelämän tarpeisiin. Opetuksesta sekä tutkimus- ja kehitystyöstä vastaa 640 oamkilaista.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs