Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Yrityksistä yhteiskunnallisia innovaatioita

Suomalaisen Työn Liitto

Yrityksistä yhteiskunnallisia innovaatioita

Tiedote.
Julkaistu: 20.05.2013 klo 11:56
Julkaisija: Suomalaisen Työn Liitto

Yritysten rooli yhteiskunnan rakentajina kasvaa, kun hyvinvoinnin ylläpitäminen vaikeutuu ja ympäristöongelmat lisääntyvät.  Yhteiskunnalliset yritykset kääntävät liiketoiminnassaan nämä ongelmat ratkaisuiksi. Vaikka liiketoimintamalli on suomalaisille toistaiseksi melko tuntematon, ovat Euroopassa vakiintuneen jalansijan saavuttaneet yhteiskunnalliset yrityksen vahvassa nosteessa myös meillä.  

Merkki yhteiskunnallisen yritystoiminnan noususta on, että niiden tutkimus on viime vuosien aikana lisääntynyt selvästi.

- Yhteiskunnallisten yritysten syvempi ymmärtäminen ja hyvien mallien löytäminen sekä levittäminen voi uudistaa merkittävällä tavalla suomalaista elinkeinoelämää, toteaa professori Helinä Melkas.

Melkas johtaa Tekesin rahoittamaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston hanketta, jossa tutkitaan kuinka yhteiskunnalliset yritykset muuttavat yhteiskuntaa ja tuottavat yhteiskunnallisia innovaatioita.

Yhteiskunnallisen yritystoiminnan mahdollisuudet näkyviksi

Tutkimusta tarvitaan, jotta ymmärrys yhteiskunnallisten yritysten mahdollisuuksista lisääntyy. Vuonna 2010 perustettu Yhteiskunnallisten yritysten tutkimusverkosto FinSERN kokoaa yhteen tutkimuslaitoksia, tutkijoita ja väitöskirjantekijöitä.

Yhteiskunnallisia yrityksiä on viime vuodesta lähtien tunnistettu ja nostettu esiin myös Suomalaisen Työn Liiton lanseeraamalla Yhteiskunnallinen yritys -merkillä. Merkki on myönnetty muun muassa Helsingin Diakonissalaitoksen yhteiskunnalliseen konserniin kuuluvalle Diacorille.

- ”Hyvää tekevä Diacor” on tärkeä ajatus asiakkaillemme ja henkilöstöllemme. Lisäksi maksamamme osingot mahdollistavat esimerkiksi palveluiden vaikuttavuuden tutkimuksen, jota tehdään Suomessa äärettömän vähän, korostaa Diacorin toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Yritysten yhteistyöllä uusia ratkaisuja

Yhteiskunnalliset yritykset ovat kiinnostavia kumppaneita suurille, yhteiskuntavastuuseensa panostaville yrityksille.

- Suomalaiset yritykset etsivät tapoja tehdä yhteiskuntavastuutyöstään entistä vaikuttavampaa ja liiketoimintaansa tukevaa. Maailmalla kasvavana trendinä on toteuttaa tavoite yhteistyöllä yhteiskunnallisten yritysten kanssa. Myös suomalaiset yritykset ovat nyt valmiita tähän, kertoo asiaa tutkinut DI Anna Cajanus.

Cajanuksen diplomityö palkittiin maanantaina vuoden parhaana yhteiskunnallisesta yritystoiminnasta tehtynä opinnäytetyönä. Palkinnolla Suomalaisen Työn Liitto ja FinSERN kannustavat nuoria tutkijoita yhteiskunnallisen yritystoiminnan pariin.

Lisätietoja: Kehityspäällikkö Saila Tykkyläinen, Suomalaisen Työn Liitto, 050-4017178

Yhteiskunnalliset yritykset ratkovat liiketoimintansa avulla yhteiskunnallisia tai ekologisia ongelmia. Yhteiskunnalliset yritykset käyttävät yli puolet voitostaan tavoitteensa ja toiminta-ajatuksensa mukaisen yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen. Liiketoimintamallia kuvaavat myös asiakaslähtöisyys, yrityksen panostus henkilöstön työhyvinvointiin sekä toiminnan läpinäkyvyys.

Suomalaisen Työn Liitto on asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää suomalaisen työn arvostusta.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs