Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Yksi kalatie avaisi Kymijoen lohikannalle hyvät kehitysnäkymät

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Yksi kalatie avaisi Kymijoen lohikannalle hyvät kehitysnäkymät

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2013 klo 10:33
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) selvityksen mukaan luonnonvaraisen lohikannan palauttamiselle Kymijokeen on hyvät edellytykset, jos Korkeakoskeen rakennetaan kalatie ja lohen kotiutusta nopeutetaan poikasistutuksilla ja lievillä kalastusrajoituksilla. Selvityksen perusteella Kymijoki kuuluu itseoikeutetusti kansallisen Kalatiestrategian kärkikohteisiin.

Selvityksessä tarkasteltiin lohikannan kehittymisnäkymiä Kymijoella tulevan 50 vuoden aikana. Kymijoelle muodostettiin kuusi vaihtoehtoista tulevaisuuskuvaa, joissa lisääntyvien lohien määrä vaihteli reilusta tuhannesta vajaaseen viiteen tuhanteen.

Vähimmillään luonnonvaraisesti lisääntyvän elinvoimaisen lohikannan palauttaminen Kymijokeen edellyttää Korkeakosken kalatien rakentamista, poikasistutuksia lohen kotiuttamisen alkuvaiheessa sekä lievää kalastuksen säätelyn tiukentamista. Näillä toimenpiteillä 30 vuodessa saavutettaisiin vuosittain noin 3 000 lohen kutukanta ja 150 000 vaelluspoikasta. Lisäksi pitemmällä aikavälillä saataisiin suuremmat lohisaaliit kuin sellaisessa vaihtoehdossa, jossa kalastusta ei säädeltäisi lainkaan.

Selvitystyössä käytetyllä laskentamallilla havainnollistettiin selvästi myös se, että kalojen kuolleisuus lisääntyy ja lohikannan palauttaminen vaikeutuu, jos joessa on monta patoa kuten Kemi-, Ii- ja Oulujoessa. Lohikantojen palauttaminen näihin jokiin edellyttää Kymijokeen verrattuna selvästi voimakkaampien ja useampien tuki- ja säätelytoimien samanaikaista käyttöä.

Lue lisää raportista:
Kymijoen lohikannan elvyttäminen – populaatiomallinnus tuki- ja säätelytoimien vaikutuksesta
http://www.rktl.fi/julkaisut/j/629.html

Valokuva Kymijoesta on ladattavissa tiedotusvälineiden käyttöön RKTL:n verkkosivuilla
http://www.rktl.fi/tiedotteet/yksi_kalatie_avaisi.html

Lisätietoja:
Ohjelmapäällikkö Aki Mäki-Petäys, puh. 0295 327 876, etunimi.sukunimi@rktl.fi
Tutkija Panu Orell, puh. 0295 327 757, etunimi.sukunimi@rktl.fi

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs