Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Vuoden 2014 Toisinnäkijä, Toisintekijät sekä Toisinsanoja palkittiin Espoon keksintöviikolla

Omnia

Vuoden 2014 Toisinnäkijä, Toisintekijät sekä Toisinsanoja palkittiin Espoon keksintöviikolla

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2014 klo 19:00
Julkaisija: Omnia

Julkaisuvapaa klo 19.00

Vuoden 2014 Toisinnäkijä, Toisintekijät sekä Toisinsanoja palkittiin Espoon keksintöviikolla

Vuoden 2014 Toisinnäkijä, Toisintekijät sekä Toisinsanoja on valittu vuosittaisessa ideakilpailussa, jossa etsitään espoolaisia lähikeksintöjä – ideoita, tuotteita tai palveluita – joita luonnehtivat erityisesti kestävä kehitys, luovuus ja erottuvuus, paikallisuus ja juurevuus sekä yhteisöllisyys ja oppilaitosyhteistyö. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna Espoon ensimmäisen keksintöviikon yhteydessä.

Arkipäivää mullistavat keksinnöt tarvitsevat syntyäkseen paljon rohkeutta, lukuisia toistoja ja epäonnistumisia sekä ripauksen hyvää onnea. Ennen kaikkea tarvitaan kuitenkin halua ja kykyä kulkea vastavirtaan. “InnoOmnia kannustaa espoolaisia opiskelijoita, opettajia ja yrittäjiä toimimaan toisin kuin on totuttu – ja siitä myös palkitaan,” toteaa Omnian viestintä- ja kehittämisjohtaja Elina Oksanen-Ylikoski.

Kilpailuun ilmoitettiin määräajassa yhteensä 17 ideaa. Näistä ideoista tuomariston kokeneet ammattilaiset valitsivat vuoden 2014 parhaat, jotka ovat:

  • Vuoden Toisinnäkijä: Timo Karjalainen, Työnhakupeli
  • Vuoden Toisintekijät: Samuli Larjos ja Katri Kurki, Hulelaatta
  • Vuoden Toisinsanoja: Outi Pakarinen, KUDE® Vaatevalmennus

Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa:

  • Juha Santasalo, Eazclean-ilmanpuhdistin
  • Jouko Kivimetsä, Tapahtumajuna

Lisätietoa:

 

Tuomariston arviot: Vuoden 2014 Toisinnäkijä, Toisintekijät, Toisinsanoja sekä kunniamaininnat

Vuoden 2014 Toisinnäkijäksi valittiin Espoossa työskentelevän Timo Karjalaisen useiden eri oppilaitosten opiskelijoiden ja opettajien kanssa yhteistyössä kehittämä Työnhakupeli. Tuomariston mukaan idea työpaikan hakemiseen valmistautumisesta pelin avulla on tuore ja innostava: Työpaikan hakemista ei tarvitse oppia kantapään kautta, vaan sitä voidaan treenata turvallisesti ja hauskasti mukavassa seurassa. Erityistä huomiota tuomaristo kiinnitti pelin jatkuvaan, käyttäjälähtöiseen kehittämiseen opiskelijoiden avulla. Pelin avulla tartutaan nuorisotyöttömyyden ongelmaan konkreettisilla teoilla, joilla on jo nähty olevan vaikuttavuutta. Idean kaupallinen potentiaali on merkittävä ja tuotevalikoiman edelleen kehittäminen on jo työn alla. Yhteiskunnallisesti idea on ajankohtainen, ja se on onnistuneesti kaupallistettu konsepti. Työnhaun voi nähdä myös toisin!

https://www.omnia.fi/vuoden-2014-toisinnakija

Vuoden 2014 Toisintekijät ovat Espoossa opiskelevat Samuli Larjos ja Katri Kurki, joiden kehittämä tuote on Hulelaatta: uuden sukupolven vettä läpäisevä pintaratkaisu kivetetylle kaupunkialueelle. Ratkaisu mahdollistaa sade- ja sulamisvesien luonnollisen kiertokulun myös kivetetyssä kaupunkiympäristössä, tuote on älykkäästi ja esteettisesti toisin tehty. Perinteisestä staattisesta kiveyksestä on pyritty uuden sukupolven dynaamiseen, ekologiseen ja elävään kaupunkikuvaan. Pöllö-betonikivi oli ensiesittelyssä Kevätmessuilla 2014 Omnian osastolla yhteistyössä Tiina Töyrän ja Lakan Betonin kanssa. Prototyyppiä on kehitetty edelleen Tuoteväylän sparrauksessa teollista tuotantoa varten, ja Hulelaattaa sekä laatan teollista muottia on työstetty edelleen CNC:llä Omniassa. Palkittu työ tekee näkyväksi espoolaisen innovaatioekosysteemin tarjoamat mahdollisuudet aikuisopiskelijoille ja aloittaville yrityksille. Hulelaatta konkretisoi mainiosti Espoo Innovation Garden yhteisöä ja sen toimintatapaa.

https://www.omnia.fi/vuoden-2014-toisintekijat

Vuoden 2014 Toisinsanoja -nimellä palkittiin espoolaisen yrittäjän Outi Pakarisen kehittämä KUDE® Vaatevalmennus. "Pidä enemmän, osta vähemmän" on yritykseltä rohkeasti toisin sanottu – vaateteollisuuden valtavirta viestii vahvasti päinvastaista. KUDE® Vaatevalmennuksen tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistä, tunnistamaan omat mieltymykset sekä tarpeet ja oppia hyödyntämään omaa olemassa olevaa vaatevarastoa paremmin. Vaatevalmennuksen toinen ulottuvuus on saada ihmiset keskustelemaan enemmän pukeutumisesta, erilaisuuden hyväksymisestä ja itsensä arvostamisesta. Säästäväisyys, vastuullisuus sekä henkinen ja fyysinen hyvinvointi ovat vahvoja trendejä länsimaissa ja KUDE® Vaatevalmennus -palvelu yhdistää nämä luontevasti. Konseptiin kuuluva uustuotanto lähtee asiakkaiden vaatekaapista eli konkreettisista, tunnistettavista tarpeista. Yrittäjän osaaminen on tuotteistettu helposti ostettaviksi palveluiksi. Palvelu on laajennettavissa kaupallisesti ja oppilaitosyhteistyö ja -verkostot voisivat toimia tässä hyvänä alustana.

https://www.omnia.fi/vuoden-2014-toisinsanoja

Kunniamaininta, Eazclean-ilmanpuhdistin

Suurkaupunkien saasteet sekä kotien ja työpaikkojen ilmanlaatu huolestuttavat. Espoolaisen Juha Santasalon ideoima Eazclean on toisin tehty ilmanpuhdistin: perinteisen vaihdettavan suodattimen sijaan on keksitty hyödyntää sähkösuodatinta, jota on tähän asti käytetty pääosin vaativassa ilmanpuhdistuksessa, mm. teollisuuden hitsausemissioiden käsittelyssä. Huoneilman puhdistimia on jopa 20 vuoden takaa. Näissä puhdistimissa on tyypillisiä ongelmia, joihin Eazcleanin rakenne tarjoaa parannuksia. Tekninen ratkaisu on kehitetty ja patentoitavaksi todettu. Tällä kunniamaininnalla tuomaristo haluaa kannustaa hankkeita, joissa yhdistyvät Talous, Tiede ja Taide - espoolainen 3T-ajattelu. Ezcleanilla on laajat kansainväliset markkinat, tieteellisesti osoitettavat hyödyt ja teollisen muotoilun mahdollisuudet. Seuraavaksi tuotteelle tulee löytää puhutteleva muoto sekä sitoutuneita osaajia tiimiin niin valmistukseen kuin jakeluunkin.

https://www.omnia.fi/kunniamaininnat

Kunniamaininta, Tapahtumajuna

Kulttuuritapahtumaan voidaan espoolaisen kehittäjän Jouko Kivimetsän idean pohjalta toisin tehden matkata junalla, kulttuuriohjelman parissa. Ohjelma houkuttelee kestävän kehityksen kulkuneuvoon, jossa voi kävellä matkan aikana, pois epäekologisesta yksityisautoilusta tai lentämisestä. Junassa elämyksellinen ohjelma onnistuu paremmin kuin bussissa. Tapahtumajuna-konsepti on jo kaupallistettu, muutamia tapahtumia on onnistuneesti toteutettu ja sovittu toteutettavaksi – seuraavaksi mahdollisuuksia on uusien myyntikanavien ja kumppaneiden löytämisessä ja liiketoiminnan kasvattamisessa. Tällä kunniamaininnalla tuomaristo haluaa kannustaa oppilaitosten henkilöstöä innovatiivisuuteen, yrittäjyyteen ja yhteisölliseen kehittämiseen.

Omnia vastaa jäsenkuntiensa Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen ammatillisesta toisen asteen koulutuksesta. Monialaisessa koulutuskuntayhtymässä on vuositasolla noin 10.000 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa, joista perustutkintokoulutuksessa on noin 5.000.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs