Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Veritautien syntymekanismit tarkentuneet

Suomen Akatemia

Veritautien syntymekanismit tarkentuneet

Tiedote.
Julkaistu: 23.07.2012 klo 10:01
Julkaisija: Suomen Akatemia

Suomalainen tutkimusryhmä on yhdessä New Yorkin yliopiston tutkijoiden kanssa  selvittänyt proteiinirakenteen, joka kontrolloi soluviestintää ja verisolujen muodostusta.Tämä tieto selvittää veritautien syntymekanismia ja mahdollistaa tautikohtaisten hoitomuotojen kehittämisen. Suomen Akatemian, Syöpäjärjestöjen ja Sigrid Juseliuksen säätiön rahoittama tutkimus on julkaistu alan arvostetuimmassa Nature Structural & Molecular Biology -julkaisusarjassa.

Verisolujen muodostumista ja toimintaa säätelevät sytokiinit JAK-kinaasien välittämän signaalireitin välityksellä. Aikaisemman tutkimuksen mukaan JAK-kinaasien mutaatiot voivat aiheuttaa pahanlaatuisia veritauteja ja immunologisia sairauksia. Nämä mutaatiot ovat keskittyneet JAK-kinaasien pseudokinaasiosaan.

JAK-kinaasien pseudokinaasiosan rakenteen määrittäminen on ollut johtavien akateemisten laboratorioiden ja lääkeyhtiöiden tavoitteena jo lähes vuosikymmenen, sillä kyseinen proteiiniosa on ”hotspot” veritauteja aiheuttaville mutaatioille. Professori Olli Silvennoisen tutkimusryhmä on onnistunut määrittämään sekä normaalin, että tautimutaation proteiiniosan kolmiulotteisen atomirakenteen. 

 

Tutkimustuloksien avulla uusia hoitomuotoja

Nyt julkaistussa työssä kuvataan ensimmäistä kertaa pseudokinaasiosan rakenne, joka selvittää JAK2:n Pseudokinaasiosan entsymaattisen toimintamekanismin atomitasolla.  Työssä onnistuttiin määrittämään myös JAK2:n V617F-mutaation aiheuttama rakennemuutos, joka aiheuttaa yleisimmät myeloproliferatiiviset sairaudet. Näitä ovat polysytemia vera ja trombosytemia, jolloin veressä on joko liikaa punasoluja tai verihiutaleita, sekä myelofibroositaudit, joissa luuydin tuhoutuu. Uusia tuloksia  voidaan käyttää hyväksi kehitettäessä uusia tautikohtaisia hoitomuotoja.

Tutkimus perustuu professori Olli Silvennoisen tutkimusryhmän pitkäaikaiseen työhön JAK-kinaasien parissa. Silvennoinen kloonasi JAK2-geenin ja osoitti sen toiminnan erytropoietiinin ja interferonin signaloinnissa Yhdysvalloissa 1990-luvulla. Suomessa tutkimus keskittyi pseudokinaasiosaan ja työryhmä on kuvannut ja karakterisoinut sen säätelytehtävän.

Nyt julkaistu tutkimus on tehty yhteistyössä New Yorkin ja Columbian yliopistojen kanssa.

Lisätietoja:

Professori Olli Silvennoinen, Biolääketieteellisen teknologian instituutti, Tampereen yliopisto, e-mail: olli.silvennoinen@uta.fi, p. 050-359 5740 

 

Julkaisu:

Rajintha M. Bandaranayake, Daniela Ungureanu, Yibing Shan, David E. Shaw, Olli Silvennoinen and Stevan R. Hubbard:Crystal structures of the Jak2 pseudokinase domain and the pathogenic mutant V617F.  Nature Structural & Molecular Biology.

 

Suomen Akatemian viestintä
Juho Karjalainen
etunimi.sukunimi@aka.fi
p.040 670 7755

 

 

 

 

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs