Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » VELMU-karttapalvelu valmistui ja tarjoaa vedenalaista paikkatietoa ja kuvia

Metsähallitus

VELMU-karttapalvelu valmistui ja tarjoaa vedenalaista paikkatietoa ja kuvia

Tiedote.
Julkaistu: 20.06.2016 klo 10:00
Julkaisija: Metsähallitus

Meribiologit liikkuvat taas vesillä ja tapahtumissa

Metsähallituksen luontopalveluiden meribiologit ovat aloittaneet maastokauden ja jatkavat VELMU-tietojen täydentämistä maastokartoituksin.

Kansallinen vedenalaisen luonnon kartoitushanke VELMU saatiin tänä vuonna päätökseen kymmenen vuoden puurtamisen jälkeen. Vedenalaisia lajeja ja luontotyyppejä kartoitettiin sukeltamalla, videokuvaamalla, viistokaikuluotaamalla, näytteenotolla ja monilla muilla menetelmillä koko Suomen rannikolla. Hanketta veti Suomen Ympäristökeskus ja siihen osallistuivat Metsähallitus, Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitos, Geologian tutkimuskeskus, Turun yliopisto ja Åbo Akademi.

Nyt työn hedelmät ovat jokaisen kansalaisen nähtävillä paikkatietoaineistona VELMU-sivustolla

http://paikkatieto.ymparisto.fi/velmu/

Karttaikkunassa voi tarkastella vedenalaisia valokuvia ja videoita pitkin Suomen rannikkoa, kartoituspisteiden sijaintia, lajiston levinneisyyttä, luontotyyppejä ja paljon muuta. Samalle sivustolle on linkitetty mm. merikartta, ihmispainekarttoja, mereiset suojelualueet ja valtavasti muuta tietoa. Palveluun voi myös tuoda omia tiedostoja, minkä johdosta työkalu on käyttökelpoinen niin ympäristöviranomaiselle, opettajalle, mökkiläiselle, veneilijälle kuin konsultillekin.

Pohjanlahdella liikkuu meriluontotiimi sukeltamassa, videokuvaamassa ja kahlaamassa matalia rantoja ja kartoittamassa mm. väliin jääneitä alueita, heikosti tunnettua lajistoa ja luontotyyppejä ja varmentamassa maastossa mallinnustuloksia.

Jos tapaat matalikolla oranssissa pelastautumispuvussa kahlaavan Metsähallituksen meribiologin, mene rohkeasti juttusille. Pohjanlahden VELMU-tiimiin ja sen työvälineisiin pääsee tutustumaan kesän aikana myös mm. Raahen Pooki flakkaa –meripäivillä, Tornion Leton Päivä merelle –tapahtumassa ja Perämeren kansallispuiston Sarvipäivillä.

Lisätietoja antaa

Pohjanlahden VELMU-tiimin vetäjä suunnitelija

Suvi Saarnio

Puh. 0407532446

Suvi.saarnio@metsa.fi

http://metsahallitusmerella.blogspot.fi/2016/01/pahein-tyopaiva-ikina.html

 

 

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs