Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Vapaa-ajankalastuksesta hyvinvointia ja kiireettömiä luontokokemuksia

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Vapaa-ajankalastuksesta hyvinvointia ja kiireettömiä luontokokemuksia

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2013 klo 11:02
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Suomessa on yli 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa on valmistunut Vapaa-ajan kalatalous Suomessa -julkaisu, jossa kootaan yhteen aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja RKTL:n tutkimusta. Julkaisussa tarkastellaan kalastusharrastuksen sosiaalisia ja taloudellisia ulottuvuuksia sekä vapaa-ajankalastuksen kohteena olevien kalakantojen tilaa ja pyynnin vaikutuksia kalakantoihin.

Kalastus on tärkeä osa suomalaisten lomanviettoa, ja se tuottaa monenlaisia hyvinvointivaikutuksia. Kalastaessa saa olla kiireettä luonnossa ja rentoutua miellyttävässä ympäristössä hyvässä seurassa tai oleilla yksin luonnon rauhassa. Kalastuksessa voi kokea jännitystä ja oppia tuntemaan kalojen käyttäytymistä.

Suosituimpia vapaa-ajankalastustapoja ovat onginta, pilkkiminen ja heittovapakalastus. Verkkokalastus tuottaa kuitenkin suurimman osan saaliista. Vapaa-ajankalastajat kalastavat eniten kuhaa, ahventa ja haukea. Niiden kannat kestävät yleensä hyvin vapaa-ajankalastusta. Kalastuksen kestävyyttä on mahdollista varmistaa kalastuksen ohjauksella, kuten pyydys- ja saalisrajoituksilla. Virtavesien ja erityiskalastuskohteiden tavoitelluimpien saalislajien, lohen, taimenen ja harjuksen, kalastuksen kestävyyden turvaaminen edellyttää tarkempia kalastussääntöjä.

Vapaa-ajankalastajien yhteenlaskettu vuosittainen saalis on lähes 30 miljoonaa kiloa. Noin puolet kaikesta elintarvikkeeksi käytetystä kotimaisesta kalasta on vapaa-ajankalastuksen saalista. Vaikka saaliin taloudellinen merkitys kotitalouksille onkin yleensä pieni, vapaa-ajankalastuksella on tärkeä merkitys terveellisen kalaravinnon lähteenä.

Kalastukseen tarvitaan onkimista ja pilkkimistä lukuun ottamatta lupa. Alle 18- ja vähintään 65-vuotiaat saavat kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä ilman erillistä lupaa. Erityiskalastuskohteissa nämä yleiskalastusoikeudet eivät ole voimassa. Tietoa kalastuslupien hankkimisesta löytyy maa- ja metsätalousministeriön internet-sivuilta. Lupien tuottamat tulot käytetään kalatalouden edellytysten kehittämiseen.

Lisätietoja: tutkimuspäällikkö Päivi Eskelinen, puh. 0295 327 515, paivi.eskelinen@rktl.fi ja erikoistutkija Jari Raitaniemi, puh. 0295 327 685, jari.raitaniemi@rktl.fi.

Vapaa-ajan kalatalous Suomessa -julkaisu

Kalastuslupatiedot 

 

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs