Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Veren tulehduksen merkkiaineiden pitoisuudet muuttuvat suolistosyövässä

Oulun yliopisto

Väitös: Veren tulehduksen merkkiaineiden pitoisuudet muuttuvat suolistosyövässä

Tiedote.
Julkaistu: 04.01.2016 klo 11:13
Julkaisija: Oulun yliopisto

Paksu- ja peräsuolisyöpä on suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpätyyppi. Oululainen tutkimusryhmä on aiemmin havainnut, että paksu- ja peräsuolisyöpään liittyvä paikallinen tulehdussoluvaste on suotuisan ennusteen merkki.

Väitöskirjatyössä tutkittiin, miten verinäytteestä mitattavat elimistön tulehdusvasteen ja sitä säätelevien välittäjäaineiden muutokset heijastuvat paksu- ja peräsuolisyövän ennusteeseen ja paikalliseen tulehdussoluvasteeseen. Työssä selvitettiin myös, mitkä näistä merkkiaineista parhaiten ennustavat suolistosyövän leikkaushoidon jälkeistä etenemistä.

Tutkimusaineisto koostui 148 Oulun yliopistollisessa sairaalassa leikatun paksu- ja peräsuolisyöpäpotilaan leikkaus- ja verinäytteistä sekä 86 terveen verrokkihenkilön verinäytteistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että paksu- ja peräsuolisyöpää sairastavilla tulehdusta säätelevien välittäjäaineiden pitoisuudet veressä poikkeavat terveillä henkilöillä mitattavista pitoisuuksista. Veren välittäjäaineiden pitoisuudet myös muuttuivat syövän edetessä. Verinäytteestä määritetty korkea tulehdusindeksi oli yhteydessä syövän etenemiseen ja huonoon ennusteeseen. Kasvaimessa esiintyvistä valkosoluista erityisesti CD3-positiiviset T-lymfosyytit sekä CD83-positiiviset dendriittisolut liittyivät parempaan ennusteeseen.

Tutkimuksen tulokset auttavat ymmärtämään elimistön tulehdusvasteen ja syövän etenemisen välistä yhteyttä. Paksu- ja peräsuolisyöpään liittyvän tulehduksen määrittämistä ei vielä käytetä hyväksi kliinisessä työssä, mutta tulosten pohjalta voidaan kehittää uusia menetelmiä suolistosyöpäpotilaiden ennusteen arviointiin.

- - -

Filosofian maisteri, hammaslääketieteen kandidaatti Tiina Kantola väittelee Oulun yliopistossa 8.1.2016. Patologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Systemic inflammation in colorectal cancer. The role of cytokines and endostatin (Systeeminen tulehdusvaste kolorektaalisyövässä. Sytokiinien ja endostatiinin merkitys). Vastaväittäjänä toimii professori Pauliina Kronqvist Turun yliopistosta ja kustoksena professori Markus Mäkinen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla, lääketieteellisen tiedekunnan luentosalissa F202, Aapistie 5B, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri, hammaslääketieteen kandidaatti Tiina Kantola

Syntymäaika: 1982

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2001, Kiimingin lukio

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, syövän ja translationaalisen lääketieteen tutkimusyksikkö / patologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
tiina.kantola@oulu.fi
044 375 3472

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1054-4

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs