Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Vakuuttavan teknologian suunnittelu ja arviointi

Oulun yliopisto

Väitös: Vakuuttavan teknologian suunnittelu ja arviointi

Tiedote.
Julkaistu: 10.11.2014 klo 12:04
Julkaisija: Oulun yliopisto

Vakuuttavan teknologian suunnittelu ja arviointi

Sosiaali- ja terveyspalvelut erityisesti länsimaissa ovat isojen haasteiden edessä. Sinänsä myönteinen kehitys diagnostiikan ja hoidon paranemisessa on johtanut sietämättömään kustannusten kasvuun. Jatkossa huomio tulisikin kiinnittää sairauksien ennaltaehkäisemiseen ja elintapasairauksien hoidon tukemiseen. Digitaaliset terveyspalvelut tulisi saada osaksi ihmisten arkea.

Teknologia voi auttaa ihmisiä muuttamaan käyttäytymistään. Puhutaan vakuuttavasta teknologiasta, joka perustuu yleisesti tunnettuihin suostuttelustrategioihin ja -periaatteisiin. Liian usein vakuuttavaa teknologiaa kehitetään jäljittelemällä olemassa olevia kaupallisia hyvinvointituotteita, eikä käyttäytymisen muutoksen teoreettisia lähtökohtia ja taustoja oteta tarpeeksi huomioon.

Väitöskirja käsittelee vakuuttavien tietojärjestelmien suunnitteluun ja arviointiin tarkoitettua viitekehystä. Viitekehys määrittelee joukon postulaatteja, jotka auttavat ymmärtämään mitä vakuuttava teknologia on. Sen lisäksi se kuvaa vakuuttavien tietojärjestelmien kehitysprosessin sekä joukon suostutteluperiaatteita. Olennaista tietojärjestelmäkehityksessä on ymmärtää syvällisesti käyttäytymisen muutoksen tavoite sekä käyttökonteksti ja vasta sen jälkeen määritellä tilanteeseen sopivat toiminnallisuudet. Viitekehys auttaa viemään tutkimusta eteenpäin ja kehittämään uudenlaisia henkilökohtaisia digitaalisia terveyspalveluita.

- - -

Filosofian maisteri Marja Harjumaa väittelee Oulun yliopistossa 14.11.2014. Tietojärjestelmätieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on On the Development of Persuasive Systems – A framework for designing and evaluating behaviour change support systems and its applicability for e-Health (Vakuuttavien tietojärjestelmien kehittäminen – Viitekehys käyttäytymisen muutosta tukevien tietojärjestelmien suunnitteluun ja arviointiin ja sen soveltuvuus e-Health-kontekstissa). Vastaväittäjänä toimii professori Marko Turpeinen Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Harri Oinas-Kukkonen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT 115) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Marja Harjumaa

Syntymäaika ja -paikka:
1980 Muhos

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1999, Muhoksen lukio

Nykyinen työpaikka:
VTT

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytieteiden laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
marja.harjumaa@vtt.fi
044 515 9439

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-951-38-8170-2

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs