Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Uusia työkaluja haastavien laatuominaisuuksien mallinnukseen

Oulun yliopisto

Väitös: Uusia työkaluja haastavien laatuominaisuuksien mallinnukseen

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2014 klo 11:45
Julkaisija: Oulun yliopisto

Laadunvalvonnalla on keskeinen rooli teollisessa tuotannossa. Tuotteen eri ominaisuuksia mitataan standardin mukaisilla testausmenetelmillä valmistusvaiheessa. Testattava ominaisuus voi saada hyvin vaihtelevia tuloksia samastakin tuotteesta, jolloin tarvitaan useita testinäytteitä yhden mittauksen sijaan. Väitöskirja vastaa kysymykseen, kuinka mallintaa tällaista haastavaa laatua.

Enemmän informaatiota päätöksenteon tueksi saadaan, kun mallinnetaan laatutestin alitusriskiä, eikä pelkkää laatuominaisuutta. Alitusriski on luonteva valinta tilanteissa, joissa laatuominaisuudelta vaaditaan vain riittävän hyvää tasoa tietyn optimiarvon sijaan.

Perinteisesti käytetyt tilastolliset mallit eivät huomioi laatuominaisuuden hajonnan vaihtelua tuotteiden välillä. Alitusriskin ennustamistarkkuutta voidaan parantaa, kun odotusarvon lisäksi mallinnetaan myös hajontaa ja jakauman muotoa. Hajontamallista on merkittävää hyötyä, jos tuotantoprosessi on monimuotoinen ja laatumuuttujan jakaumamuoto on haastava.

Työssä kehitettyjä menetelmiä on sovellettu kahden erityyppisen terästehtaan tuotevalikoiman iskusitkeyden ennustamiseen. Sovelluskohteet olivat Ovako Bar, Imatran terästankotuotteet ja Ruukki Metals, Raahen teräslevytuotteet. Mallien avulla voidaan varmistua siitä, että asiakas saa mahdollisimman tasalaatuisia terästuotteita.

- - -

Filosofian maisteri Satu Tamminen väittelee Oulun yliopistossa 12.9.2014. Sulautettujen järjestelmien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Modelling the rejection probability of a quality test consisting of multiple measurements  (Hylkäystodennäköisyyden mallintaminen laatutestin koostuessa useasta mittauksesta). Vastaväittäjänä toimii dosentti Jaakko Hollmén Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Juha Röning. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS 101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Satu Tamminen

Syntymäaika ja -paikka:
1971 Kajaani

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1990, Linnan lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, tietotekniikan osasto
0294 482 538

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
satu.tamminen@ee.oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0520-5

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs