Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Uusi lääkehoito metabolisen oireyhtymän ja valtimonrasvoittumistaudin hoitoon

Oulun yliopisto

Väitös: Uusi lääkehoito metabolisen oireyhtymän ja valtimonrasvoittumistaudin hoitoon

Tiedote.
Julkaistu: 02.03.2015 klo 13:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Metabolinen oireyhtymä, tyypin 2 diabetes ja ateroskleroosi voivat johtaa sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka aiheuttavat isoja terveysongelmia teollistuneissa maissa. Esimerkiksi ~40 % 45–64-vuotiaista suomalaisista miehistä ja ~20 % suomalaisista naisista sairastaa metabolista oireyhtymää. Metaboliseen oireyhtymään liittyy mm. tyypin 2 diabetes tai häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, heikentynyt insuliiniherkkyys, keskivartalolihavuus, kohonnut kolesteroli ja maksan rasvoittuminen. Ateroskleroosissa valtimoiden seinille kertyy plakkia ja se johtaa sepelvaltimotautiin, sekä akuutteihin komplikaatioihin kuten sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen.
  
Väitöstutkimuksessa havaittiin, että elimistön hapenpuutevasteen käynnistäminen keinotekoisesti suojasi metabolisen oireyhtymän ja ateroskleroosin kehittymiseltä. Hiiret, joiden hapenpuutevaste käynnistettiin estämällä säätelyentsyymin toiminta lääkkeellä, olivat laihempia ja niillä oli vähemmän rasvakudosta ja sen tulehdusta, matalampi kolesteroli eikä ollenkaan maksan rasvoittumista. Hiirillä oli myös pienemmät rasvasolut sekä parantunut sokerinsieto ja insuliiniherkkyys. Ateroskleroosihiirimallissa lääke vähensi valtimoiden rasvoittumista.
 
Hapenpuutevasteen käynnistävät lääkkeet ovat tällä hetkellä viimeisen vaiheen ihmiskokeissa anemian hoidossa. Tuloksemme osoittavat, että näitä lääkkeitä tulisi testata myös kahden yleisen sairauden, metabolisen oireyhtymän ja ateroskleroosin hoidossa.

- - -

Filosofian maisteri Lea Rahtu-Korpela väittelee Oulun yliopistossa 6.3.2015. Biokemian ja molekyylilääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Hypoxia-inducible factor prolyl 4-hydroxylase-2 in glucose and lipid metabolism and atherosclerosis (Hypoksiassa indusoituva transkriptiotekijä prolyyli-4-hydroksylaasi-2 glukoosi- ja lipidi aineenvaihdunnassa ja ateroskleroosissa). Vastaväittäjänä toimii dosentti Anna-Liisa Levonen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Peppi Karppinen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101 (Aapistie 7A) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Lea Rahtu-Korpela

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Rovaniemi

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2005, Rovaniemen lyseonpuiston lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
0294 485 785

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, biokemia ja molekyylilääketiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 776 8017
lea.rahtu@oulu.fi

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs