Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Uusi lääkehoidon kohde sydäninfarktin, perifeerisen valtimotaudin ja metabolisen oireyhtymän hoitoon

Oulun yliopisto

Väitös: Uusi lääkehoidon kohde sydäninfarktin, perifeerisen valtimotaudin ja metabolisen oireyhtymän hoitoon

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2015 klo 08:15
Julkaisija: Oulun yliopisto

Uusi lääkehoidon kohde sydäninfarktin, perifeerisen valtimotaudin ja metabolisen oireyhtymän hoitoon

Hapenpuutteessa, kuten sydäninfarktissa, elimistössämme aktivoituu hypoksiassa indusoituva transkriptiotekijä (HIF), jonka aktiivisuutta säätelevät hapesta riippuvaiset entsyymit, HIF-prolyyli 4-hydroksylaasit (HIF-P4Ht). HIF säätelee yli 300 geeniä, kuten erytropoietiinia, joiden vaikutuksesta hapen otto ja kuljetus kudoksiin lisääntyy ja kulutus vähenee.

Väitöstyössä tutkittiin akuuttia sydäninfarktia ja luurankolihasiskemiaa eli kudoksen hapenpuutetta, hiirimallilla, jolla HIF-P4H-2 ilmenee vajavaisesti siten, että sen tuotto sydämessä on vain 8 % ja lihaksessa vain 19 % normaalitasosta, eli hiiret ovat geneettisesti sopeutuneet alhaiseen happiosapaineeseen. Hiiret ovat myös hoikempia, minkä vuoksi myös niiden aineenvaihduntaa tutkittiin.

Tutkimuksessa osoitettiin, että krooninen HIF-P4H-2:n puute suojaa sekä sydäntä että luurankolihasta hapenpuutteessa, ja se myös suojaa metabolisen oireyhtymän kehittymiseltä. HIF-P4H-2-puutteisten hiirten toipuminen sydäninfarktista oli parantunut, niiden sydämen pumppausvoima säilyi hyvänä ja niiden infarktin koko oli pienempi. Ne myös selvisivät luurankolihaksen iskemiasta paremmin, ja niiden lihasvaurion koko oli pienempi. Lisäksi niillä oli vähemmän rasvakudosta, paremmat kolesteroliarvot ja terveempi sokeriaineenvaihdunta kuin villin tyypin hiirillä.

Tutkimuksen perusteella voidaan suositella lääkkeellisen HIF-P4H estäjän tutkimista uutena keinona sydäninfarktin ja perifeerisen valtimosairauden aiheuttaman lihasiskemian hoitoon sekä aineenvaihdunnan sairauksien, kuten lihavuuden, 2-tyypin diabeteksen ja hyperkolesterolemian, hoitoon ja ehkäisyyn.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Sara Karsikas väittelee Oulun yliopistossa 10.4.2015. Lääketieteellisen biokemian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Hypoxia-inducible factor prolyl 4-hydroxylase-2 in cardiac and skeletal muscle ischemia and metabolism (Hypoksiassa indusoituvaa tekijää säätelevä prolyyli 4-hydroksylaasi-2 sydän- ja luurankolihasiskemiassa ja metaboliassa). Vastaväittäjänä toimii dosentti Tuomas Rissanen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Peppi Karppinen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan luentosalissa F101, Aapistie 7A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Sara Karsikas

Syntymäaika ja -paikka:
1988 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2008, Madetojan musiikkilukio, Oulu

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto

Tiedekunta ja yksikkö:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta / lääketieteellinen biokemia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
sara.karsikas@oulu.fi
0400 343 374

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0781-0

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs