Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Uudet magneettikuvausmenetelmät tunnistavat varhaisen nivelrikon kudosmuutokset

Oulun yliopisto

Väitös: Uudet magneettikuvausmenetelmät tunnistavat varhaisen nivelrikon kudosmuutokset

Tiedote.
Julkaistu: 16.03.2015 klo 12:51
Julkaisija: Oulun yliopisto

Uudet magneettikuvausmenetelmät tunnistavat varhaisen nivelrikon kudosmuutokset

Väitöstutkimuksessa havaittiin uusien magneettikuvausmenetelmien tunnistavan nivelrikossa syntyviä varhaisia nivelruston kudosvaurioita kokeellisissa olosuhteissa. Lisäksi tutkimustyössä pystyttiin arvioimaan muutoksia rusto-luurajapinnassa, mikä on perinteisillä magneettikuvausmenetelmillä ollut erittäin haastavaa.

Nivelrikko on yksi merkittävimpiä kansantautejamme ja sitä esiintyy yleisimmin polven, lonkan, käden sekä selkärangan nivelissä.  Nivelrikossa nivelrusto rappeutuu asteittain samaan aikaan kun myös muissa nivelen rakenteissa tapahtuu muutoksia. Alkuvaiheessa muutoksia tapahtuu lähinnä nivelruston aineosissa, sitten hajoamista tapahtuu kudoksen rakenteessa ja lopulta nivelrustokudos tuhoutuu täysin, koska nivelrusto ei kykene uusiutumaan itsestään eikä tautiin ole tehokasta hoitokeinoa. Pitkälle edennyt nivelrikko aiheuttaa kipua nivelessä ja vaikeuttaa liikkumista. Nykyiset diagnostiikkamenetelmät, kuten röntgenkuvaus tai niveltähystys, havaitsevat kudosmuutokset useimmiten liian myöhään ja taudin etenemiseen ei voida enää vaikuttaa.

Magneettikuvaus mahdollistaa nivelruston koostumuksen tarkastelun nivelen ulkopuolelta. Työssä tutkittiin samanaikaisesti useiden eri magneettikuvausmenetelmien herkkyyttä nivelruston, rustonalaisen luun sekä rusto-luurajapinnan rakenteen muutoksiin ihmiskudosnäytteiden sekä koe-eläinmallien avulla.

Uusien magneettikuvausmenetelmien soveltaminen kliiniseen käyttöön voi mahdollistaa nivelrikon diagnosoinnin taudin varhaisessa vaiheessa. Lisäksi menetelmillä voisi seurata miten rustonkorjausmenetelmät tai lääkeaineet vaikuttavat nivelrustokudoksen paranemiseen ja rakenteen eheytymiseen. Siten tutkitut magneettikuvausmenetelmät voisivat myös edistää uusien hoitokeinojen kehitystyötä.

- - -

Diplomi-insinööri Jari Rautiainen väittelee Oulun yliopistossa 20.3.2015. Lääketieteellisen fysiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Novel magnetic resonance imaging techniques for articular cartilage and subchondral bone: Studies on MRI relaxometry and short echo time imaging (Nivelruston ja rustonalaisen luun magneettikuvaus: Relaksaatioaikakartoitus ja lyhyen kaikuajan kuvantaminen). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Bernard J. Dardzinski (Uniformed Services University of Health Sciences, Bethesda, Maryland, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Miika Nieminen.

Väitöstilaisuus alkaa Itä-Suomen yliopiston luentosalissa Mediteknia MD100 (Yliopistonranta 1 B, Kuopio) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Jari Rautiainen

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Kuopio

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2004, Kuopion klassillinen lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kuvantamisen, lääketieteellisen fysiikan ja hyvinvointitekniikan tutkimusryhmä
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
050 3632 527
jari.rautiainen@oulu.fi tai jrautiainen@hotmail.com

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0764-3

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs