Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Trypanosomatidae-heimoon kuuluvien loisten SCP2-tiolaasin ja –tiolaasinkaltaisten proteiinien rakenne ja entsymologia

Oulun yliopisto

Väitös: Trypanosomatidae-heimoon kuuluvien loisten SCP2-tiolaasin ja –tiolaasinkaltaisten proteiinien rakenne ja entsymologia

Tiedote.
Julkaistu: 26.03.2015 klo 10:21
Julkaisija: Oulun yliopisto

Trypanosomatidae-heimoon kuuluvien loisten SCP2-tiolaasin ja –tiolaasinkaltaisten proteiinien rakenne ja entsymologia

Tiolaasit ovat rasva-aineenvaihdunnalle välttämättömiä entsyymejä, jotka osallistuvat rasvahappojen hajotuksen lisäksi useisiin biosynteettisiin reaktioreitteihin. Väitöskirjatyössä verrattiin kuudestatoista eri lajin perimästä löydettyjä 130:aa tiolaasia toisiinsa. Vertailun tuloksena Mycobacterium tuberculosis ja Mycobacterium smegmatis –bakteerien tiolaasit voitiin luokitella. Lisäksi osoitettiin, että tiolaasiensyymien jakauma Trypanosomatidae-heimoon kuuluvilla loisilla on täysin erilainen kuin muilla tutkimuksessa mukana olleilla eukaryootti- ja prokaryoottilajeilla. Trypanosoma-suvun loisilta löytyy yksi niin kutsuttu SCP2-tiolaasi ja Leishmania-suvun loisilta löytyy SCP2-tiolaasin lisäksi toinen tiolaasientsyymi.

Rakenteellisen ja entsymologisen karakterisoinnin tulokset viittavat siihen, että Trypanosomatidae-heimoon kuuluvien loisten SCP2-tiolaasit osallistuvat sterolien biosynteesiin. Trypanosomatidae-heimoon kuuluvilla loisilla on myös SCP2-tiolaasinkaltainen proteiini, jota ei löydy ihmiseltä. SLP:n rakenteellisesta ja biokemiallisesta karakterisoinnista saadut tulokset viittavat siihen, että SLP:lla on matala tiolaasiaktiivisuus sekä dekarboksylaasiaktiivisuus.

Väitöskirjatyöstä saadut tulokset antavat vahvan pohjan tuleville SLP:n in vivo-tutkimuksille, joita täydentävät proteiinin kristallografiset ligandien sitoutumiskokeet ja biokemiallinen karakterisointi. Edellä mainitut tutkimukset edesauttavat Trypanosomatidae-heimoon kuluviin loisiin kohdistuvaa lääketutkimusta.

---

Master of Science Rajesh Kumar Harijan väittelee Oulun yliopistossa 31.3.2015. Rakennebiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Structural enzymological studies of SCP2-thiolase and SCP2-thiolase like proteins of Trypanosomatidae (Trypanosomatidae-heimoon kuuluvien loisten SCP2-tiolaasin ja –tiolaasinkaltaisten proteiinien rakenne ja entsymologia). Vastaväittäjänä toimii professori Joel Sussman (Weizmann Institute of Science, Israel) ja kustoksena professori Rik Wierenga. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan, luentosalissa F101, Aapistie 7A, kello 12.

---

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Rajesh Kumar Harijan

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Pratapgarh, Intia

Nykyinen työpaikka
Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
0294 481 174

Tiedekunta ja laitos:
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta / biokemia
0294 481 200

Väittelijän yhteystiedot:
rajesh.harijan@oulu.fi

Liitetiedostot

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs