Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Tilastolliset menetelmät hammaslääketieteellisessä tutkimuksessa

Oulun yliopisto

Väitös: Tilastolliset menetelmät hammaslääketieteellisessä tutkimuksessa

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2015 klo 13:06
Julkaisija: Oulun yliopisto

Suuren yleisön parissa elää sitkeästi käsitys, että tilastotiedettä käytetään paljon väärin. Hammaslääketieteen tieteellinen tutkimus hyödyntää laajoja aineistoja ja monimutkaisia tutkimusasetelmia, jolloin tilastotieteen merkitys korostuu. Kun havaintoaineisto on hyvin analysoitu, tulokset havainnollisesti raportoitu ja oikein tulkittu, niin tutkimustuloksella on painoarvoa. Ne vaikuttavat terveydenhuollon suosituksiin ja yksittäisten hammaslääkäreiden tekemiin hoitopäätöksiin.

Tieteellisen tutkimuksen ja kirjallisuuden kehittäminen edellyttävät nykyisen tilan ja tason systemaattista kartoittamista. Tämä väitöskirjatyö kuvaa erilaisten tilastollisten menetelmien osuutta ja merkitystä hammaslääketieteellisissä tutkimusartikkeleissa. Tutkitut hammaslääketieteen alan tieteelliset aikakausilehdet erosivat toisistaan tilastotieteellisten menetelmien käytössä ja tulosten esittämisessä. Tilastollisen raportoinnin laatu oli lehdissä puutteellinen. Hammaslääketieteellisten artikkelien kirjoittajat voivat hyödyntää tutkimuksen tämän osan tuloksia suunnitellessaan hammaslääketieteellistä tutkimusta. Tavoitteena tulisi olla selkeä ja tiivis tulosten analysointitapa ja korkealaatuinen esitystapa.

Tapahtumaan kuluvan ajan analysointimenetelmät ovat tilastotieteellisiä tutkimusmenetelmiä, jotka mittaavat seuranta-ajan tietystä aloituspisteestä määriteltyyn päätepisteeseen. Yleisimpiä tapahtumaan kuluvan ajan analysointimenetelmiä ovat Coxin regressioanalyysi ja Kaplan-Meierin elinaika-analyysi. Tämän väitöskirjan tutkimukset osoittivat, että tapahtumaan kuluvan ajan analysointimenetelmät sopivat hyvin isojen tutkimusaineistojen analysointiin. Esimerkiksi tämän tutkimuksen erään tutkimusjoukon muodostivat 28 terveyskeskuksen vuosina 1985, 1990 ja 1995 syntyneet potilaat, joita oli yhteensä 36 537. Tapahtumaan kuluvan ajan analysointimenetelmien hyötyä ei ole vielä kuitenkaan saatu täysin esille hammaslääketieteellisissä julkaisuissa.

- - -

Filosofian maisteri Hannu Vähänikkilä väittelee Oulun yliopistossa 29.5.2015. Hammaslääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Statistical methods in dental research, with special reference to time-to-event methods (Tilastolliset tutkimusmenetelmät, erityisesti tapahtumaan kuluvan ajan analysointimenetelmät, hammaslääketieteellisessä tutkimuksessa). Vastaväittäjänä toimii professori Liisa Suominen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena dosentti Pentti Nieminen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla luentosalissa F202, Aapistie 5B, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Hannu Vähänikkilä

Syntymäaika ja -paikka:
1967 Kemin mlk

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1986, Keminmaan lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
050 3438 266

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, suun terveyden tutkimusryhmä
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
044 3410 705
hannu.vahanikkila@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0793-3

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs