Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Tervekudoshaittojen pienentäminen eturauhasen sädehoidossa

Oulun yliopisto

Väitös: Tervekudoshaittojen pienentäminen eturauhasen sädehoidossa

Tiedote.
Julkaistu: 06.06.2016 klo 08:44
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa on kehitetty uusi menetelmä ja laitteisto neulojen asettelemiseen eturauhasen sisäisessä sädehoidossa. Työssä tutkittiin myös DuraSeal® geelin käyttöä välikemateriaalina eturauhasen ja peräsuolen välissä sekä geelin vaikutusta peräsuoliannoksiin ulkoisessa ja sisäisessä sädehoidossa. Geelin käyttö pienentää selkeästi peräsuoliannoksia ja siten myös mahdollisesti haittavaikutuksia molemmissa sädehoitotekniikoissa.

Eturauhasen syöpä on läntisten maiden miesten yleisin syöpä. Arviolta 60 % eturauhassyöpäpotilaista saa sairauden jossakin vaiheessa sädehoitoa. Sädehoito perustuu syöpäsolujen tuhoamiseen ionisoivalla säteilyllä. Säteily vaikuttaa kuitenkin myös ympäröiviin tervekudoksiin aiheuttaen mahdollisia haittavaikutuksia jopa vuosien päästä. Sädehoitoa voidaan antaa sisäisesti ja ulkoisesti.

Työssä kehitetyllä laitteistolla voidaan sisäisessä sädehoidossa asettaa kaikki neulat samanaikaisesti eturauhaseen, kun normaalisti ne asetellaan yksi kerrallaan. Menetelmällä nopeutetaan toimenpidettä, jolloin eturauhasen turpoaminen ei ehdi vaikuttaa radioaktiivisten jyvien asettelutarkkuutta heikentävästi. Samassa yhteydessä rakennettiin myös laitteisto laadunvalvontaa ja harjoittelua varten.

Geelin käyttö välikemateriaalina on erityisen hyödyllistä ulkoisessa sädehoidossa käytettäessä isoja hoitoannoksia sekä ulkoisen ja sisäisen sädehoidon yhdistelmähoidoissa. Hoitojakson ollessa pitkä tapahtuu geelin häviämistä, jolloin alkuperäisen suunnitelman mukainen annosjakauma muuttuu. Työssä tutkittiin tarvitseeko annossuunnitelmaa muuttaa tämän takia hoitojakson aikana. Mukautettu suunnittelu on verraten työläs ja hankala toteuttaa vaatien lisäresursseja. Tämän työn perusteella mukautettu suunnittelu käytettäessä välikegeeliä ulkoisessa sädehoidossa pienentää edelleen peräsuoliannoksia, mutta ei ole välttämätöntä.

- - -

Filosofian lisensiaatti Vesa-Pekka Heikkilä väittelee Oulun yliopistossa 10.6.2016. Lääketieteellisen fysiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on New techniques and methods for decreasing healthy tissue dose in prostate cancer radiotherapy, with special reference to rectal doses (Uusia tekniikoita ja menetelmiä tervekudoshaittojen, erityisesti rektumannosten pienentämiseksi eturauhasen syövän sädehoidossa). Vastaväittäjänä toimii dosentti Simo Hyödynmaa Tampereen yliopistosta ja kustoksena dosentti Antero Koivula Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 7 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian lisensiaatti Vesa-Pekka Heikkilä

Syntymäaika ja -paikka: 1964 Rovaniemi

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1983, Ounasvaaran lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopistollinen sairaala
08 315 3238

Tiedekunta ja yksikkö:
Lääketieteellinen tiedekunta, lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
vph@cc.oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1208-1

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs