Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Teologian professori Axel Adolf Laurell ja kansallista historiaa muuttanut oppitraditio

Oulun yliopisto

Väitös: Teologian professori Axel Adolf Laurell ja kansallista historiaa muuttanut oppitraditio

Tiedote.
Julkaistu: 11.01.2016 klo 14:22
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa tarkastellaan rinnakkain suomalaista 1800-lukua kuvaavaa oppitraditiota sekä teologian professori Axel Adolf Laurellia (1800–1852), jonka tuo oppitraditio on jättänyt historian marginaaliin.

A. A. Laurell, teoreettisen filosofian dosentti, Lauantaiseuran jäsen ja aikansa huomatavin suomalainen pedagogi, nimitettiin dogmatiikan professoriksi Helsingin yliopistoon 1836, vaikka teologinen tiedekunta oli yrittänyt torjua hänen professuurinsa. Laurell oli yksi niistä varhaisista teologian professoreista, joiden mukaan teologia ei ollut yliopiston tiloissa tapahtuvaa uskonnonharjoitusta, vaan pyrkimystä uskonnon rationaaliseen tarkasteluun.

1800–1900-lukujen vaihteessa Helsingin yliopistossa toimineet yliopistomiehet loivat poliittisesti tarkoituksenmukaisen uskonnollis-kansallisen kuvan autonomian aikana harjoitetusta yliopistoteologiasta, uskonnon akateemisesta tutkimuksesta ja opetuksesta. Tuon kuvan mukaan teologia oli tieteellisesti korkeatasoista, kun teologit olivat herätysliikemiehiä tai suomalaisen raamattufundamentalismin, beckiläisyyden, edustajia.

Kyse oli uskonnollisen ja uskonnollismielisen eliitin reaktiosta yhteiskunnan nopeaan muutokseen, sen uudenaikaistumiseen ja maallistumiseen. Eliitti loi menneisyydestä oman kuvansa kaltaisen. Tätä keksittyä kuvaa Suomen 1800-luvusta kutsun väitöskirjassani Oikean teologian myytiksi.

Keksitty historiakuva, näkemys herännäis-beckiläisten tai yleensä herätysliikkeiden ratkaisevasta tieteellisestä merkityksestä, omaksuttiin ja sitä opetettiin Suomen luterilaisille papeille ja uskonopettajille vuosikymmenestä toiseen. Samalla syrjäytettiin ja unohdettiin ne teologian alan tutkijat, kuten Laurell, jotka eivät olleet herätysliikemiehiä tai suhtautuivat herätysliikkeisiin kielteisesti.

Näin teologikoulutuksesta unohtuivat teologian oppialan 1800-luvun tieteelliset, herännäisiin kuulumattomat todelliset uudistajat ja edelläkävijät. 1800-luvun osalta myytin luoma ja välittämä kuva kansallisesta historiasta on kestämätön sekä perustuu lähdeaineistojen sivuuttamiseen ja unohtamiseen.

- - -

Teologian tohtori, dosentti Tarja-Liisa Luukkanen väittelee Oulun yliopistossa 16.1.2016. Aate- ja oppihistorian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Axel Adolf Laurell ja Oikean teologian myytti (Axel Adolf Laurell and the Myth of Genuine Finnish Theology). Vastaväittäjänä toimii professori emerita Irma Sulkunen Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Petteri Pietikäinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB210) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Teologian tohtori, dosentti Tarja-Liisa Luukkanen

Syntymäaika ja -paikka: 1959 Viitasaari

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1978 Äänekosken lukio

Tiedekunta ja laitos:
Humanistinen tiedekunta, aate- ja oppihistoria
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
tarja-liisa.luukkanen@helsinki.fi
046 6250 369

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1078-0

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs