Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Täsmällisesti noudatettu testivetoinen kehitys voi parantaa ohjelmistokehittäjien tuottavuutta, mutta ei takaa ohjelmiston parempaa laatua

Oulun yliopisto

Väitös: Täsmällisesti noudatettu testivetoinen kehitys voi parantaa ohjelmistokehittäjien tuottavuutta, mutta ei takaa ohjelmiston parempaa laatua

Tiedote.
Julkaistu: 02.05.2016 klo 11:02
Julkaisija: Oulun yliopisto

Testivetoisessa kehityksessä kirjoitetaan toistuvasti yksikkötestejä ennen varsinaista koodia eikä sen jälkeen. Ohjelmistokehittäjien yhteisössä uskotaan testivetoisen kehityksen olevan patenttiratkaisu. Ohjelmistotuotannon tutkimuskirjallisuuden tulokset ovat kuitenkin ristiriitaisia asian suhteen.

Väitöstutkimuksessa käsitellään kahta näkökulmaa, joita ei aiemmassa testivetoisen kehityksen tutkimuksessa ole huomioitu: ohjelmistokehittäjien taitoja käyttää kyseistä menetelmää sekä sitä, kuinka täsmällisesti he seuraavat testivetoisen kehityksen prosessia. Näiden kahden tekijän vaikutusta ohjelmistokehittäjien tuottavuuteen ja heidän tuottamansa ohjelmiston laatuun tutkittiin useilla kokeilla, joita tehtiin niin teollisuudessa kuin akateemisessa ympäristössäkin. Osallistujia oli yli sata.

Kokeissa kerätty aineisto osoittaa, että testivetoisen ohjelmistokehityksen suosima ’testi ensin’ -menettelytapa lisää ohjelmistokehittäjien tuottavuutta. Ohjelmistokehittäjien taidot ovat kuitenkin tuotetun ohjelmiston laadun parantamisen kannalta tärkeämpiä kuin tiukasti prosessinmukainen toiminta. Lisäksi aineisto osoittaa, että lyhemmät kehitystoiminnan iteraatiot liittyvät laadun paranemiseen, käytettiinpä testivetoista kehitystä tai ei.

Näiden tutkimustulosten pohjalta ehdotetaan, ettei testivetoisen kehitysprosessin täsmällistä seuraamista kannata yli korostaa ohjelmistotuotantoteollisuudessa. Samalla kuitenkin suositellaan testivetoisen ohjelmistokehityksen hyödyntämistä, kun ohjelmistokehittäjät ovat taitavia ja kokeneita.

- - -

Master of Science Davide Fucci väittelee Oulun yliopistossa 6.5.2016. Ohjelmistotuotannon alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on The role of process conformance and developers' skills in the context of test-driven development (Prosessin mukaisen toiminnan ja ohjelmistokehittäjien taitojen rooli testivetoisessa kehityksessä). Vastaväittäjänä toimii professori Oscar Pastor Lopez (Universidad Politécnica de Valencia, Espanja) ja kustoksena professori Burak Turhan. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa IT116 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Davide Fucci

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytiede
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
davide.fucci@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1165-7

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs