Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Suomalaisten ammattisotilaiden kuulo

Oulun yliopisto

Väitös: Suomalaisten ammattisotilaiden kuulo

Tiedote.
Julkaistu: 07.12.2015 klo 12:35
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatutkimus osoittaa, että suomalaisten ammattisotilaiden meluvammat ovat vähentyneet ja kuulovikojen vaikeusaste on lievittynyt 1960-luvulta lähtien. Muutos näkyy selvimmin 1990-luvulla uransa aloittaneilla sotilailla. Kuulovaurioiden vähentymiseen vaikuttivat Puolustusvoimissa toimeenpannut kuulonsuojelutoimenpiteet ampumaharjoituksissa ja muussa sotilaallisessa toiminnassa.

Tutkimuksessa verrattiin meluvammojen esiintyvyyttä eri aselajeissa. Kuulovikoja ilmaantui eniten pioneereille ja ilmatorjuntasotilaille. Pienin meluvammariski oli soittajilla, lentäjillä ja laivastosotilailla. Sotilaiden kuulovaurion riski näyttää liittyvän erityisesti käsituliaseiden käyttöön. Nykyään tavallisin meluvamman aiheuttava tapahtuma on arvaamaton altistuminen rynnäkkökiväärin laukausmelulle ilman kuulosuojausta.

Yksilöiden meluvamma-alttius vaihtelee huomattavasti. Tässä tutkimuksessa arvioitiin mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden ja melun yhteisvaikutusta sotilaiden kuuloon. Diabetes ja sokeriaineenvaihdunnan häiriö näyttivät lisäävän meluvammariskiä.

Tutkimuksen mukaan nuoren henkilön kohonnut meluvamma-alttius on mahdollista tunnistaa varhain kuulokynnysmittauksen ja riittävien esitietojen perusteella. Yksilöllisen meluvamma-alttiuden varhainen toteaminen voi motivoida nuorta suojaamaan kuulonsa vaarallisen voimakkaalta melulta työssä ja vapaa-aikana. Vapaa-ajan melu on tällä hetkellä vakavin uhka suomalaisten nuorten kuulolle. Tutkimustulosten valossa kuulonhuollon ohjeistuksia ja käytäntöjä on tarpeen tarkistaa suomalaisessa perusterveydenhuollossa.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Tuomas Holma väittelee Oulun yliopistossa11.12.2015. Korva-, nenä- ja kurkkutautien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Hearing among Finnish professional soldiers – epidemiological study (Suomalaisten ammattisotilaiden kuulo – epidemiologinen tutkimus). Vastaväittäjänä toimii professori Heikki Löppönen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena emeritusprofessori Martti Sorri. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 10 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Tuomas Holma

Syntymäaika ja -paikka: 1964 Helsinki

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1983, Viherlaakson lukio

Nykyinen työpaikka:
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
08 315 3478

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, korva-, nenä- ja kurkkutaudit
08 3152011 (keskus)

Väittelijän yhteystiedot:
tuomas.holma@pp1.inet.fi
044 733 9266

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1030-8

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs