Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Sumentunutta kuvaa voidaan tulkita ja entisöidä konenäöllä

Oulun yliopisto

Väitös: Sumentunutta kuvaa voidaan tulkita ja entisöidä konenäöllä

Tiedote.
Julkaistu: 14.08.2015 klo 10:01
Julkaisija: Oulun yliopisto

Digitaalisen kuvan ottamiseen liittyy aina joukko tekijöitä, jotka vaikuttavat kuvan laatuun ja lopputulokseen. Esimerkiksi kameran rajalliset tarkennusominaisuudet, kuvauskohteessa tapahtuva liike tai kameran heiluminen voivat kaikki aiheuttaa sumentumista tallennetun kuvan ilmiasuun. Tällaisista kuvista voi olla niin ihmisen kuin tietokoneenkin hankala saada selvää.

Sumentumista on kuitenkin monentyyppistä. Usein ei ole laskennallisesti kannattavaa kehittää erillisiä algoritmeja eri sumentumistyyppien korjaamiseen. Sitä vastoin kuvasta voidaan muodostaa sumentumiselle invariantti esitystapa ja toteuttaa sen avulla algoritmeja, jotka eivät ole sumentumiselle herkkiä.

Oikean matemaattisen kaavan johtaminen tietyntyyppiseksi sumentumiselle invariantiksi esitystavaksi on haastava tehtävä, joka on perinteisesti ratkottu kokeilemalla. Tässä väitöskirjassa ongelma on ratkaistu kehittämällä yleistetty laskennallinen viitekehys, jonka avulla voidaan muodostaa helposti halutunlaisia invariantteja sumentumiselle. Viitekehyksen kautta on myös löydetty aivan uudenlaisia invariantteja. Niiden perusteella väitöstyössä on esitetty uusia tekniikoita epätarkkojen kuvien sisällön analysointiin ja kuvien terävöittämiseen.

Kuvan sumentumiselle invariantteja laskenta-algoritmeja voidaan hyödyntää aloilla, joilla tarvitaan epätarkkojen kuvien automaattista tulkintaa: esimerkiksi liikenteenseurantajärjestelmissä, turvakameroissa, kasvojen automaattisessa tunnistuksessa, mikroskopiassa sekä tähtitieteessä.

- - -

Master of Science Matteo Pedone väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 19.8.2015. Konenäön alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Algebraic methods for constructing blur-invariant operators and their applications (Algebralliset menetelmät sumentumiselle invarianttien operaattoreiden muodostamiseen ja niiden sovellukset). Vastaväittäjänä toimii professori Karen Egiazarian Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Janne Heikkilä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Matteo Pedone

Syntymäaika ja -paikka:
1980 Rooma, Italia

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, Center for Machine Vision Research
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
matped@ee.oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0877-0

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs