Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Spektritehokkaat turbovastaanotinteknologiat yhdenkantoaallon laajakaistaisessa langattomassa tietoliikenteessä

Oulun yliopisto

Väitös: Spektritehokkaat turbovastaanotinteknologiat yhdenkantoaallon laajakaistaisessa langattomassa tietoliikenteessä

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2016 klo 07:53
Julkaisija: Oulun yliopisto

Langattomien laitteiden lukumäärän kasvaessa taajuuskaistan käytön tehokkuuden merkitys tiedonsiirtolinkkien suunnittelussa korostuu edelleen. Lisäksi lähetyksen energiatehokkuuden parantamiseksi on tärkeää minimoida käytettävä lähetysteho. Langattomien yhteyksien tehostamiseksi muuttuvan radiokanavan tilan mittaaminen eli tilastollinen estimointi vastaanottimessa on keskeistä. Tämän mahdollistamiseksi siirrettävän tiedon sekaan lisätään kanavan tilan mittaamisen mahdollistavia nk. opetussignaaleja. Nämä kuluttavat sekä lähetystehoa että taajuuskaistaa. Siksi niiden käytön minimointi on järjestelmän suunnittelun kannalta toivottavaa.

Väitöskirjassa on kehitetty radiokanavan estimointia tukevia vastaanotinalgoritmeja, jotka hyödyntävät iteratiivista nk. turboperiaatteella tapahtuvaa vastaanotetun datasignaalin dekoodausta ja kanavan estimointia. Tällöin opetussekvenssien käytön vähentäminen on mahdollista. Työssä on kehitetty uusia itseisarvonormilla regularisoituja kanavaestimointimetriikoita parantamaan turbovastaanottimen suorituskykyä. Perinteiset ratkaisut ovat pyrkineet minimoimaan estimointivirheen keskineliövirhettä, mutta työssä tämän epäherkkyyttä mm. päätösvirheille on parannettu regularisoinnilla. Menetelmiä on sovellettu laajakaistaisiin siirtoyhteyksiin, jotka käyttävät ajoittaista lähetystä, joka on tyypillistä esimerkiksi nykyisille web-pohjaisille käyttäjäsovelluksille. Siten tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi neljännen ja viidennen sukupolven solukkojärjestelmien tukiasemien suunnittelussa.

- - -

Master of Science Yasuhiro Takanon tutkimus kuuluu Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications (CWC) -tutkimusyksikön ja Japan Advanced Institute of Science and Technology (JAIST) -yliopiston yhteiseen kaksoistutkinto-ohjelmaan tohtorikoulutuksessa. Takanon kotiyliopisto on JAIST ja hän teki lukuvuoden 2013–2014 tutkimustaan Oulussa. Väitöstilaisuus järjestetään JAIST:ssa ja välitetään videoyhteydellä Oulun yliopistoon. Tilaisuus alkaa perjantaina 12.2.2016 Linnanmaalla, tilassa SÄ111 kello 8.30.

Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Spectrally Efficient Turbo Reception Technologies for Single-Carrier Broadband Wireless Communications (Spektritehokkaat turbovastaanotinteknologiat yhdenkantoaallon laajakaistaisessa langattomassa tietoliikenteessä). Vastaväittäjinä toimivat professori Christoph Mecklenbräuker Wienin teknillisestä yliopistosta ja professori Monica Nicoli Milanon teknillisestä korkeakoulusta. Kustoksena toimii professori Markku Juntti Oulun yliopistosta.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Yasuhiro Takano

Nykyinen työpaikka:
Japan Advanced Institute of Science and Technology

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, CWC-radioteknologiat
0294 480 000

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs