Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Sosiaalisuuden kautta suostuttelevat tietojärjestelmät

Oulun yliopisto

Väitös: Sosiaalisuuden kautta suostuttelevat tietojärjestelmät

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2014 klo 11:36
Julkaisija: Oulun yliopisto

Organisaatioiden palvelukehityksen tavoitteena on sitouttaa ja innostaa asiakkaita. Sosiaalinen verkko edistää tätä prosessia tarjoamalla uusia väyliä niin vapaaehtoiselle palautteenjaolle kuin sosiaalisessa mediassa ja edistyneissä teknologisissa ympäristöissä tapahtuvalle interaktiiviselle yhteistyöllekin. Nämä ympäristöt koostuvat tietojärjestelmistä, jotka on yhdistetty sosiaaliseen mediaan, ja jotka on suunniteltu interaktiota edistäville suurille näytöille.

Tässä tutkimuksessa on suunniteltu ja arvioitu ohjelmisto-ominaisuuksia, joiden tarkoitus on suostutella ja osallistuttaa julkisesti esilläolevien tietojärjestelmien ja näyttöjen kautta. Tutkimus nojaa sosiopsykologiseen teoriapohjaan, ja yhdistää näitä sosiaalisen vaikuttamisen suunnitteluperiaatteisiin. Tämä väitöstyö tutkii vaikuttavien ohjelmistollisten ominaisuuksien osuutta käyttäytymisen muuttamisessa kohdistuen erityisesti siihen, miten loppukäyttäjää voidaan suostutella jakamaan palautetta ja ottamaan osaa interaktiiviseen yhteistyöhön.

Tutkimusten tulokset osoittavat mainittujen suunnitteluperiaatteiden keskinäisen vuorovaikutuksen, sekä kuinka niiden avulla voidaan parantaa tietojärjestelmien vaikuttavuutta ja ennustaa tulevaa käyttöä. Tutkimustulosten pohjalta työssä luodaan viitekehys sosiaalisesti vaikuttavien järjestelmien tutkimukseen. Tämä viitekehys on keskeisessä asemassa pyrittäessä saavuttamaan syvällisempi ymmärrys siitä, kuinka käyttäjiä voidaan suostutella hyödyntämällä sosiaalista vaikuttamista. Viitekehystä voidaan käyttää myös vaikuttavien järjestelmien kehittämisessä.

- - -

Master of Science, Master of Business Administration Agnis Stibe väittelee Oulun yliopistossa torstaina 11.9.2014. Tietojärjestelmien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Socially influencing systems: Persuading people to engage with publicly displayed Twitter-based systems (Sosiaalisuuden kautta suostuttelevat tietojärjestelmät: Kannustaminen julkisilla näytöillä tapahtuvaan Twitter-pohjaiseen viestintään). Vastaväittäjänä toimii professori Jaap Ham (Eindhoven University of Technology, Alankomaat) ja kustoksena professori Harri Oinas-Kukkonen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa GO 101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science, Master of Business Administration Agnis Stibe

Syntymäaika ja -paikka:
1974 Talsi, Latvia

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytieteiden laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
agnis.stibe@gmail.com
040 1490 499
Twitter: @agsti

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0541-0

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs