Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Sauvojen rooli kiekkogalaksien kehityksessä ja näkyvän ja pimeän materian välinen kytkentä

Oulun yliopisto

Väitös: Sauvojen rooli kiekkogalaksien kehityksessä ja näkyvän ja pimeän materian välinen kytkentä

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2016 klo 10:29
Julkaisija: Oulun yliopisto

Galaksit ovat maailmankaikkeuden perusrakenneosasia. Ne ovat muodostuneet tähdistä, kaasusta, pölystä ja todennäköisesti myös pimeästä materiasta. Aurinkokuntamme on osa galaksia nimeltä Linnunrata.

Olemme tutkineet satojen galaksien ominaisuuksia käyttämällä NASA:n Spitzer-avaruusteleskoopin korkealaatuisia lähi-infrapunakuvia, ns. S4G-galaksiotosta. Nämä kuvat paljastavat galaksin "tukirankana" toimivien vanhojen tähtien jakauman. Tutkitut galaksit ovat suhteellisen lähellä meitä, enintään 130 miljoonan valovuoden päässä.

Tutkimuksessa on erityisesti kiinnitetty huomiota tähtien muodostamiin sauvoihin. Ne ovat pitkulaisia rakenteita, joita havaitaan usein kiekkogalaksien keskiosissa. Kiekot puolestaan koostuvat tähdistä, joiden kiertonopeus keskustan ympäri voi olla jopa 300 km/s. Monissa kiekkogalakseissa on selvästi erottuva keskuspullistuma tai rengasmaisia rakenteita. Tässä tutkimuksessa olemme yksityiskohtaisesti analysoineet sauvoja ja niiden vuorovaikutusta muiden galaksien rakenneosasten kanssa.

Lähiavaruutemme galakseja voidaan pitää fossiileina galaksien miljardeja vuosia kestäneestä kehityksestä. Toisin kuin varhaisessa maailmankaikkeudessa, galaksien kehitys tapahtuu nykyään melko hitaasti ja usein ilman merkittävää vuorovaikutusta ympäristön kanssa. Tällöin sauvat toimivat kehityksen vetureina muuttaen tähtien ja kaasun jakaumaa kiekossa, mikä johtaa kiekon kasvuun. Tämä ilmiö näkyy myös galaksien kehitystä mallintavissa tietokonesimulaatioissa. Tässä tutkimuksessa esitämme uutta havaintoaineistoa koskien tasaisesti kehittyviä kiekkogalakseja. Simulaatioiden perusteella on myös esitetty, että myös sauvat kehittyvät tullen pidemmiksi ja selvemmin erottuviksi. Löydämme myös tälle kehityskululle tukea havaintoaineistostamme.

Yksi viime vuosisadan merkittävimmistä tieteellisistä ongelmista on ristiriita galaksien pyörimisnopeuden ja kirkkausjakaumana välillä. Yleisesti hyväksytyn selityksen mukaan suuri osa galaksista koostuu näkymättömästä pimeästä aineesta. Tutkimuksemme mukaan S4G-otoksen galaksit sisältävät runsaasti pimeää materiaa, joka on läheisessä vuorovaikutuksessa tähdistä koostuvien kiekkojen kanssa.

- - -

Master of Science Simón Díaz-García väittelee Oulun yliopistossa 30.9.2016. Tähtitieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Signatures of secular evolution in disk galaxies (Kiekkogalaksien kehitys). Vastaväittäjänä toimii professori Marc A.W. Verheijen (University of Groningen, Kapteyn Astronomical Institute, Alankomaat) ja kustoksena professori Heikki Salo Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

Väitöskirjatutkimus on suoritettu DAGAL-tohtorikoulutusverkostossa (Detailed Anatomy of GALaxies; EU FP7 Marie Curie Actions, sopimusnumero PITN-GA-2011-289313).

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Simón Díaz-García

Syntymäaika ja -paikka:
1987 Oviedo, Asturias, Espanja

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, tähtitiede

Väittelijän yhteystiedot:
simon_diaz_garcia@hotmail.com
050 4080 565

Väitöskirjan www.osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1318-7

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs