Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Röntgenkuvausmenetelmillä voidaan havaita jo varhaisia nivelrikkomuutoksia

Oulun yliopisto

Väitös: Röntgenkuvausmenetelmillä voidaan havaita jo varhaisia nivelrikkomuutoksia

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2015 klo 12:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa kehitettiin menetelmiä, joilla varhaisia nivelrikkomuutoksia pystytään havaitsemaan röntgenkuvasta ja tietokonetomografiasta aiempaa tarkemmin. Tutkimuksessa osoitettiin, että tavallisesta röntgenkuvasta nähtävä luun kaksiulotteinen rakenne liittyy luun todelliseen kolmiulotteiseen rakenteeseen. Tavalliseen röntgenkuvaukseen perustuvat menetelmät ovat halvempia ja helpommin saatavilla kuin kolmiulotteiset tietokonetomografia- ja magneettikuvausmenetelmät.

Ennestään on tiedetty, että tietokonetomografialla nähdään hyvin luun kolmiulotteinen rakenne. Väitöstutkimuksessa osoitettiin myös, että jos polviniveleen annostellaan varjoainetta, saadaan luun lisäksi samanaikaisesti tietoa myös nivelruston kunnosta.

Nivelrikko aiheuttaa merkittävää kärsimystä potilaille ja sillä on suuri taloudellinen vaikutus yhteiskuntaan. Nivelrikossa luuta ympäröivä nivelrustokudos rappeutuu ja rustonalaisen luun rakenne muuttuu. Nykyisin käytössä olevat nivelrikon kuvantamismenetelmät ovat tulkinnanvaraisia eivätkä riittävän tarkkoja sairauteen liittyvien varhaisten muutosten osoittamiseen.

Väitöstutkimuksessa kehitetyt röntgenmenetelmät tarjoavat nykyisiä kliinisessä käytössä olevia menetelmiä tarkemman kuvan nivelrikkomuutoksista. Nivelrikkoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa ja nyt kehitettyjä menetelmiä voitaisiinkin soveltaa esimerkiksi nivelrikon uusiin hoitoihin tähtäävissä tutkimuksissa.

- - -

Terveystieteiden maisteri Jukka Hirvasniemi väittelee Oulun yliopistossa 4.12.2015. Lääketieteellisen fysiikan ja tekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Novel X-ray-based methods for diagnostics of osteoarthritis (Uusia röntgenmenetelmiä nivelrikon kliiniseen diagnostiikkaan). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Martin Englund Lundin yliopistosta Ruotsista ja kustoksena akatemiatutkija Simo Saarakkala. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 7 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Terveystieteiden maisteri Jukka Hirvasniemi

Syntymäaika ja -paikka: 1986 Ii

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 2005, Iin lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
040 751 5086

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
jukka.hirvasniemi@oulu.fi
040 751 5086

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1038-4

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs