Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Psyykenlääkkeiden käyttö ei aina vähennä itsetuhoisuutta

Oulun yliopisto

Väitös: Psyykenlääkkeiden käyttö ei aina vähennä itsetuhoisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 18.05.2015 klo 13:14
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että psyykenlääkkeiden käyttö liittyy lisääntyneeseen itsetuhoisuuteen, mutta samalla myös vakavampiin mielialaoireisiin. Kuitenkin henkilöillä, joilla ei ole psykoosisairautta, suurten psykoosilääkeannosten käyttö liittyy lisääntyneeseen itsetuhoisuuteen huolimatta mielialaoireiden vakavuudesta. Samoin unettomuudesta kärsivillä henkilöillä masennuslääkkeiden käyttö liittyy itsetuhoisuuteen mielialaoireista huolimatta. Näitä henkilöitä tulisikin seurata erityisen tiiviisti psyykenlääkehoidon aikana.

Väitöstutkimuksessa tutkittiin psyykenlääkkeiden, lähinnä psykoosilääkkeiden, masennuslääkkeiden, unilääkkeiden ja epilepsialääkkeiden, yhteyttä itsetuhoisiin ajatuksiin, itsemurhayrityksiin ja itsemurhiin. Aihetta tutkittiin suuressa väestöaineistossa, Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortissa. Tutkimukseen kuului myös sellaisia henkilöitä, joilla ei ole mielenterveyden häiriötä.

Itsemurha on yksi yleisimmistä kuolinsyistä. Suomessa kuolee joka vuosi noin 900 ihmistä itsemurhaan. Lähes kaikilla heillä on mielenterveyden häiriö. Psyykenlääkkeitä käytetään mielenterveyden häiriöiden hoitoon, mutta osalla lääkkeistä on huomattu olevan myös haitallisia, mahdollisesti itsetuhoisuutta lisääviä, vaikutuksia. Psyykenlääkkeiden ja itsetuhoisuuden välisen yhteyden tunteminen on tärkeää itsemurhien ehkäisyn kannalta.

Itsetuhoisuuteen tulee aina hakea apua. Jos sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia tai itsetuhoista käytöstä, apua saa terveydenhuollon ammattilaisilta tai Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallisesta kriisipuhelimesta 010 195 202.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Ina Rissanen väittelee Oulun yliopistossa 22.5.2015. Psykiatrian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Nervous system medications and suicidal ideation and behaviour. The Northern Finland Birth Cohort 1966 (Hermostoon vaikuttavat lääkkeet ja itsetuhoinen ajattelu ja käyttäytyminen. Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortti). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Olli Kampman Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Jouko Miettunen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla luentosalissa K101, Aapistie 7A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Ina Rissanen

Syntymäaika ja -paikka:
1988 Suonenjoki

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2007, Haapaveden lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, neurotieteiden tutkimusryhmä, psykiatria
0294 480 00

Väittelijän yhteystiedot:
044 0725 948
ina.rissanen@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0807-7

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs