Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Painotetut kompositio-operaattorit ja kompositio-operaattoreiden erotus

Oulun yliopisto

Väitös: Painotetut kompositio-operaattorit ja kompositio-operaattoreiden erotus

Tiedote.
Julkaistu: 11.05.2015 klo 11:57
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa käsitellään kompositio-operaattoreita sekä niiden johdannaisia analyyttisissa funktioavaruuksissa. Työ jakaantuu kahteen osaan.

Työn ensimmäisessä osassa tutkitaan painotettujen kompositio-operaattoreiden spektriä sellaisissa analyyttisissä funktioavaruuksissa, jotka ovat Banach-avaruuksia ja toteuttavat tietyt, varsin yleiset ehdot. Näiden avaruuksien joukkoon kuuluvat mm. Hardy- ja standardipainotetut Bergman-avaruudet. Spektriä tutkittaessa rajoitutaan tarkastelemaan painotettuja kompositio-operaattoreita, joissa kompositio-osan indusoiva funktio on automorfismi ja painofunktio on jatkuva yksikkökiekon reunalla. Päätuloksena painotetun kompositio-operaattorin spektri karakterisoidaan useassa avaruudessa.

Väitöskirjan toisessa osassa tutkitaan kompositio-operaattoreiden erotuksen jatkuvuutta ja kompaktisuutta standardi-painotetuissa Bergman-avaruuksissa sekä klassisissa Hardy-avaruuksissa. Osoittautuu, että edellä mainitut kompositio-operaattoreiden erotuksen ominaisuudet ovat yhteydessä kahden tietyn painotetun kompositio-operaattorin vastaaviin ominaisuuksiin. Päätuloksena osoitetaan, että standardipainotetussa Bergman-avaruudessa kahden kompositio-operaattorin erotus on kompakti jos ja vain jos nuo vastaavat painotetut kompositio-operaattorit ovat kompakteja operaattoreita sopivasti valittujen avaruuksien välillä.

- - -

Filosofian maisteri Erno Saukko väittelee Oulun yliopistossa 16.5.2015. Matematiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on On weighted composition operators and differences of composition operators (Painotetut kompositio-operaattorit ja kompositio-operaattoreiden erotus). Vastaväittäjänä toimii professori Eva A. Gallardo-Gutiérrez (Universidad Complutense de Madrid, Espanja) ja kustoksena professori Peter Hästö. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Erno Saukko

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, matemaattisten tieteiden laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot: erno.saukko@oulu.fi
044 313 1482
 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs