Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa: Visuaaliset tietomallit älytilojen monialaisen kehityksen ja hallinnan tukena

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Visuaaliset tietomallit älytilojen monialaisen kehityksen ja hallinnan tukena

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2015 klo 11:40
Julkaisija: Oulun yliopisto

Viimeaikainen kehitys, jossa rakennettu ympäristö kykenee yhä tehokkaammin tarkkailemaan ympäristössään tapahtuvia muutoksia ja reagoimaan niihin tarkoituksenmukaisilla tavoilla, on johtanut älytila-käsitteen syntyyn. Älytila voidaan nähdä fyysisenä tilana, jossa älykkäät esineet havainnoivat ympäristöä ja sopeuttavat toimintaansa ympäristöstä kerätyn tiedon mukaisesti. Älytilojen kokonaisvaltainen kehitys ja hallinta edellyttävät paitsi rakennuksen elinkaaren ja fyysisten rakenteiden huomioimista myös laitteiden, palveluiden ja sidosryhmien välisen yhteistyön ja riippuvuussuhteiden ymmärrystä.

Älytilojen monimuotoisen toimintaympäristön johdosta niiden elinkaaren tehokas hallinta vaatii usein monialaisten ja maantieteellisesti hajautettujen asiantuntijaryhmien mukanaoloa. Vaikka monialaisten ja hajautettujen työryhmien käyttö yleensä edesauttaa luovuutta ja parantaa innovointikyvyn tasoa, asettavat erilaisuustekijät toisaalta usein haasteita yhteistyön kokonaistehokkuudelle.

Väitöskirjassa on kehitetty ohjelmistosovelluksia älytilojen kehityksen ja hallinnan tukemiseksi. Sovellukset pyrkivät tukemaan monialaista ja maantieteellisesti hajautunutta yhteistyötä parantamalla älytilojen kehitykseen ja hallintaan osallistuvien sidosryhmien välistä ymmärrystä ja kommunikointia. Väitöskirjan tulosten mukaan yhdistämällä älytiloja kuvaavat havainnolliset visuaaliset esitykset formaaleihin malleihin, älytilan kehitykseen ja hallintaan liittyvät prosessit voidaan tehdä ymmärrettävämmäksi ja näin pienentää eri sidosryhmien välisiä tietämyseroja.

- - -

Filosofian maisteri Ilkka Niskanen väittelee Oulun yliopistossa 12.6.2015. Tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Semantic visualization for smart spaces - merging the material and digital worlds (Älytilojen semanttinen visualisointi - materiaalisen ja digitaalisen maailman yhdistäminen). Vastaväittäjänä toimii professori Do van Thanh (Norwegian University of Science and Technology, Norja) ja kustoksena professori Petri Pulli. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT 115) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Ilkka Niskanen

Syntymäaika ja -paikka:
1980 Oulu

Yo-tutkintovuosi:
1999

Nykyinen työpaikka:
VTT
020 722 111

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytieteiden laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
+358 408 211 452

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-951-38-8308-9

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs