Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa: Uusia kehittyvien verisolujen merkkiproteiineja löydetty

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Uusia kehittyvien verisolujen merkkiproteiineja löydetty

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2014 klo 13:11
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa etsittiin uusia verisolujen kehittymiseen eli hematopoieesiin vaikuttavia geenejä käyttäen mallieläiminä sekä kanaa että hiirtä. Verisolut eli punasolut, verihiutaleet ja immuunipuolustukselle tärkeät valkosolut kehittyvät alkion veren kantasoluista. Tämä prosessi on hyvin samankaltainen ihmisessä ja muissa selkärankaisissa.

Tieto verisolujen kehittymiseen vaikuttavista geeneistä on tärkeää sillä samat molekyylit ovat osallisena myös verisyöpien synnyssä. Lisäksi tietoa pystytään hyödyntämään verisolujen tehokkaampaan eristämiseen ja kasvattamiseen muun muassa syöpähoitoja varten.

Tutkimuksessa luotiin geenikirjasto, josta tunnistettiin useita uusia verisolujen kehitykseen vaikuttavia geenejä. Tarkemmin tutkittiin kirjastosta löytyneiden TIM-geeniperheen molekyylien ilmentymistä ja roolia verisolujen kehityksessä. Tutkimusmenetelminä käytettiin muun muassa geenimonistusta, virtaussytometriaa sekä kolonioidenmuodostuskokeita.

TIM-molekyylit ovat solujen pintaproteiineja. Niiden tiedetään esiintyvän valkosoluissa kuten T-soluissa ja syöjäsoluissa. TIM-molekyylien tiedetään toimivan immuunivasteen säätelyssä sekä solusyönnissä, mutta niiden roolia verisolujen kehittymisessä ei ole selvitetty ennen tätä tutkimusta.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että TIM-molekyylit ilmentyvät kehittyvissä verisoluissa. B-solut ilmentävät TIM-2 molekyyliä tietyissä vaiheissa kehitystään. TIM-4 puolestaan ilmentyy alkion syöjäsolujen ja muiden myeloidisten valkosolujen esiasteissa. Tulokset viittaavat siihen, että TIM-2- ja TIM-4-molekyylejä voidaan käyttää markkereina verisolujen esiasteita eristettäessä. Tulevaisuudessa on myös tärkeä selvittää tarkemmin TIM-molekyylien toimintamekanismi verisolujen kehityksessä.

- - -

Filosofian maisteri Riikka Syrjänen (s. Säynäjäkangas) väittelee Oulun yliopistossa 9.5.2014. Lääketieteellisen mikrobiologian ja immunologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on TIM family molecules in hematopoiesis (TIM-molekyylien rooli verisolujen kehityksessä). Vastaväittäjänä toimii professori Jukka Pelkonen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Olli Vainio. Väitöstilaisuus alkaa lääketieteellisen tiedekunnan Leena Palotie -salissa (101 A), Aapistie 5 A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Riikka Syrjänen (s. Säynäjäkangas)

Syntymäaika ja -paikka:
1981 Kittilä

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2000, Kemijärven lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, diagnostiikan laitos
0294 485 877

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, diagnostiikan laitos, lääketieteellinen mikrobiologia ja immunologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
riikka.syrjanen@oulu.fi
0294 485 877

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0424-6

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs