Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa: Tehohoitopotilaan koliitin leikkaushoidon tulokset, ennuste ja kudosmuutokset

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Tehohoitopotilaan koliitin leikkaushoidon tulokset, ennuste ja kudosmuutokset

Tiedote.
Julkaistu: 07.04.2014 klo 12:52
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tehohoitopotilaan koliitin leikkaushoidon tulokset, ennuste ja kudosmuutokset

Tutkimuksessa tarkasteltiin tehohoitopotilaiden koliittiin liittyviä taustatekijöitä, paksusuolen poistoleikkausta edeltäviä ennustetekijöitä sekä hoidon tuloksia. Lisäksi selvitettiin leikkauksessa saatujen kudosnäytteiden avulla paksusuolen mikroskooppisten löydösten vaikeusastetta ja löydösten yhteyttä taudin ennusteeseen.

Takautuvaan tutkimukseen kuului 77 paksusuolen poistoleikkauksen läpikäynyttä tehohoitopotilasta. Koliittiin johtaneet syyt olivat sydän- ja verisuonileikkauksen jälkeen ilmenevä iskeeminen koliitti, septinen koliitti sekä Clostridium difficile -koliitti. Päivystysteho-osastolla leikkaushoitoon johtavan koliitin vuosittainen ilmaantuvuus oli 0.08 % - 0.4 %. Leikatuista potilaista vuoden kuluttua oli elossa 38 prosenttia. Paksusuolen poistoa edeltävä kohonnut valtimoveren laktaattipitoisuus, kasvava verenpainetta tukevan noradrenaliinilääkityksen tarve ja tajunnan tason lasku olivat yhteydessä potilaiden kuolleisuuteen.

Kudosnäytetutkimuksissa 50 tehohoitopotilaan paksusuolinäytteitä verrattiin 34:ään ei-koliittipotilaan suolinäytteeseen. Tehohoitopotilaan koliitissa kudosmuutokset ulottuivat kaikkiin paksunsuolen kerroksiin ja olivat samankaltaisia riippumatta koliittiin johtaneesta syystä. Paksusuolen limakalvon pintavaurion laajuus oli yhteydessä potilaiden elintoimintahäiriöiden vaikeusasteeseen ja kuolleisuuteen. Immunohistokemialliset värjäykset tehtiin 39 tehohoitopotilaan kudosnäytteille. Koliittipotilailla oli tulehdusvastetta kuvaavan Tollin kaltaisen reseptori 9:n, hallittua solukuolemaa kuvaavan M30:n ja solujen uudistumista kuvaavan Ki-67:n värjäytyvyys voimakkaampi kuin ei-koliittipotilailla.

Tehohoitopotilaan koliitti vaurioittaa koko paksusuolen ja kudosmuutokset ovat samankaltaisia eri tautitilojen aiheuttamissa koliiteissa. Paksusuolen limakalvon pintavaurion laajuus on yhteydessä potilaiden elintoimintahäiriöiden vaikeusasteeseen ja kuolleisuuteen. Immunohistokemiallisissa värjäyksissä todetut muutokset ovat samankaltaisia kuin on aikaisemmin kuvattu vaikeissa kroonisissa tulehduksellisissa suolistosairauksissa.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Seija Sipola väittelee Oulun yliopistossa 11.4.2014. Lääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Colectomy in an ICU patient population; Clinical and histological evaluation (Tehohoitopotilaan koliitin leikkaushoidon tulokset, ennuste ja kudosmuutokset). Vastaväittäjänä toimii dosentti Marja Hynninen Helsingin yliopistollisesta sairaalasta ja kustoksena professori Tero Ala-Kokko. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 1 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Seija Sipola

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopistollinen sairaala
08 315 2011

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kliinisen lääketieteen laitos
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0370-6

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs