Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa: Suostuttelevien muistutusten ja virtuaalisen harjoittelun vaikutus käytöksen muutosta tukevien järjestelmien tehokkuuteen

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Suostuttelevien muistutusten ja virtuaalisen harjoittelun vaikutus käytöksen muutosta tukevien järjestelmien tehokkuuteen

Tiedote.
Julkaistu: 22.05.2014 klo 08:38
Julkaisija: Oulun yliopisto

Uudet informaatioteknologiat ovat mahdollistaneet sellaisten vakuuttavien järjestelmien kehittämisen, jotka voivat tukea terveellisten käyttäytymismallien omaksumisessa ja niiden ylläpitämisessä. Sekä web-pohjaisilla että jokapaikan tietojärjestelmillä on saatu lupaavia tuloksia terveellisten rutiinien omaksumisessa. Vakuuttavat järjestelmät ovat näin viimeisen vuosikymmenen aikana saaneet kasvavaa huomiota tutkijoilta. Yksi vakuuttavan teknologian tutkimuskohteista on käyttäytymisen muutoksen tukijärjestelmät. Nämä järjestelmät on suunniteltu helpottamaan käyttäytymisen muutoksessa pitkähkön aikajakson kuluessa.

Tämä väitöskirja koostuu kuudesta tutkimuksesta, sisältäen kaksi eksploratiivista, kaksi kokeellista ja kaksi kenttätutkimusta. Kyseiset tutkimukset on suunniteltu siten, että on voitu muodostaa yksi keskeinen tutkimuskysymys: Missä määrin virtuaalinen harjoittelu yhdessä muistutusten kanssa voi vaikuttaa käyttäytymisen muutoksen tukijärjestelmien tehokkuuteen?

Pääasiallisena teoreettisena pohjana toimii vakuuttavien järjestelmien PSD-suunnittelumenetelmä (Persuasive Systems Design Model), joka korostaa seitsemää perusoletusta ja 28 ohjelmisto-ominaisuutta tällaisten käyttäytymisen muutoksen tukijärjestelmien kehittämisessä. Tässä väitöskirjassa on keskitytty tutkimaan erityisesti virtuaalisia muistutuksia ja virtuaalista harjoittelua. Kyseisiä ohjelmisto-ominaisuuksia on tarkasteltu käyttämällä mixed-method -tutkimustapaa erityisesti laadullisella tutkimusotteella.

Väitöstutkimuksessa saadut tulokset osoittavat, että järjestelmien huolella valituilla ja toteutetuilla vakuuttavilla ominaisuuksilla on merkittävä vaikutus käyttäytymisen muutoksen tukijärjestelmien tehokkuuteen. Tutkimus osoittaa terveyskäyttäytymisen muutoksen olevan kriittinen osa terveydenhoitoa. Väitöstyö myös lisää terveydenhoidon tietämystä sen kriittisissä ongelmissa, erityisesti harjoituksiin sitoutumisessa tai vastaavasti harjoitusten tekemättä jättämisessä ylipäätään ja ohjeiden noudattamisessa.

- - -

Master of Science Sitwat Langrial väittelee Oulun yliopistossa tiistaina 27.5.2014. Tietojärjestelmien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Exploring the influence of persuasive reminders and virtual rehearsal on the efficacy of health behavior change support system (Suostuttelevien muistutusten ja virtuaalisen harjoittelun vaikutus käytöksen muutosta tukevien järjestelmien tehokkuuteen). Vastaväittäjänä toimii professori E. Vance Wilson (Worcester Polytechnic Institute, USA) ja kustoksena professori Harri Oinas-Kukkonen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS 101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Sitwat Langrial

Syntymäaika ja -paikka:
1975 Pakistan

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1994, Divisional Public School

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, tietojenkäsittelytieteiden laitos
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietojenkäsittelytieteiden laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
040 488 9984

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0476-5

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs