Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa: Myofibroblastien rakenne ja toiminnalliset ominaisuudet keuhkosairauksissa

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Myofibroblastien rakenne ja toiminnalliset ominaisuudet keuhkosairauksissa

Tiedote.
Julkaistu: 24.02.2014 klo 12:26
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatyössä havaittiin, että keuhkosairauksia sairastavien potilaiden keuhkojen tukikudoksen solut olivat erilaisia verrattuna terveeseen keuhkoon. Työn päätutkimuskohteena olivat voimakkaasti muuntuneet ja aktivoituneet keuhkojen sidekudossolut eli myofibroblastit. Alkuoletus oli, että muuntuneet keuhkosolut ovat yhtenä aktiivisena tekijänä keuhkosairauksien synnyssä ja kehityksessä. Tutkimus keskittyi myofibroblastien hienorakenteeseen ja toiminnallisiin ominaisuuksiin. Yhdessä osassa tutkimusta käytettiin uutta tapaa kerätä, ylläpitää ja tutkia potilaiden keuhkosidekudossoluja, jotka olivat peräisin keuhkohuuhtelunesteestä.

Työssä tutkittiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidettuja potilaita, joilla oli todettu jokin vakava keuhkosairaus, kuten keuhkofibroosi, keuhkosyöpä tai keuhkoahtaumatauti. Potilailta kerättiin pieniä keuhkokudosnäytteitä tai pieni määrä keuhkohuuhtelunestettä, joista kasvatettiin kontrolloiduissa ja suotuisissa soluviljelyoloissa sidekudossoluja. Lisäksi keuhkoahtaumatautia sairastavien potilaiden keuhkokudosmateriaalia saatiin patologian laitoksen näytearkistoista. Soluviljelymenetelmin kasvatetut solut muodostivat sekasolupopulaatiota, joissa esiintyi pääosin normaaleja sidekudossoluja, mutta myös vaihteleva osuus myofibroblasteja.

Myofibroblasteja tarkasteltiin lähemmin kuvantamismenetelmillä, kuten valo- ja elektronimikroskopialla. Lisäksi määritettiin tiettyjen proteiinien ja geenien ilmentymistä, kuten sileän lihaksen alfa-aktiinia (α-SMA), joka on tyypillinen rakenneproteiini myofibroblasteissa, sekä tutkittiin sidekudossolujen kykyä liikkua, kasvaa, supistua ja erilaistua. Keuhkosairauksia sairastavien potilaiden solut olivat aggressiivisempia liikkumaan verrattuna terveeseen keuhkoon. Pieni osa soluista ilmensi kantasoluille tyypillisiä piirteitä. Tupakointi häiritsi solujen erilaistumista, kasvua ja myofibroblastien esiintymistä.

Kudoksessa myofibroblasteja ilmentyi keuhkorakkuloissa ja ilmateiden seinämissä. Keuhkorakkulatasolla myofibroblastit sijoittuivat irrallisten keuhkorakkulaseinämien laajentuneisiin päihin, joita ei ole aiemmin tutkittu tieteellisessä kirjallisuudessa myofibroblastien yhteydessä. Tulosten mukaan myofibroblastit edistävät keuhkoahtaumataudin syntyä isoissa ilmateissä, mutta saattavat osallistua keuhkojen normaaliin korjaukseen keuhkorakkuloissa ja pienissä ilmateissä.

Keuhkofibroosi on etenevä ja parantumaton keuhkosairaus, jossa keuhkoihin kertyy sidekudosta ja keuhkojen toiminta heikkenee. Keuhkosyöpää ja keuhkoahtaumatautia esiintyy yleisesti tupakoitsijoilla. Nämä tutkimuksen kohteena olevat keuhkosairaudet ovat kansallisesti ja maailmanlaajuisesti yleisiä ja kuolemaan johtavia sairauksia. Taudinmääritys ja hoito ovat vaativia, eikä kaikille potilaille ole parantavaa hoitoa. Keuhkosairauksien kaikkia solubiologisia mekanismeja ei vielä tunneta, mikä on yksi syy lääkekehityksen ongelmiin. Jos pystyttäisiin vaikuttamaan tähän erilaiseen solutyyppiin, myofibroblastiin, potilaan keuhkoissa, voitaisiin mahdollisesti tarkentaa taudinmääritystä, ennusteen arviointia sekä saada tärkeää tietoa hoitokeinon kehittämisessä moneen parantumattomaan keuhkosairauteen.

- - -

Filosofian maisteri Henna Karvonen väittelee Oulun yliopistossa 28.2.2014. Sisätautien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Ultrastructural and functional characterization of myofibroblasts in lung diseases (Myofibroblastien hienorakenne ja toiminnalliset ominaisuudet keuhkosairauksissa). Vastaväittäjänä toimii dosentti Kaisa Salmenkivi HUSLAB Meilahden patologian laboratoriosta ja kustoksena professori Riitta Kaarteenaho. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 8 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Henna Karvonen

Syntymäaika ja -paikka:
1985 Puolanka

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2004, Puolangan lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopistollinen sairaala, medisiininen tulosalue, keuhkotutkimusyksikkö, kliinisen tutkimuksen keskus

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, kliinisen lääketieteen laitos, sisätaudit
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0356-0

 

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs