Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa: Metsäkanalintujen ja niiden suolistoloismatojen väliset vuorovaikutukset

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Metsäkanalintujen ja niiden suolistoloismatojen väliset vuorovaikutukset

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2014 klo 11:23
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjassa selvitettiin metsäkanalintujen (metso, teeri ja pyy) suolistoloismatojen esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä, metsästysalttiuden ja loistartunnan yhteyttä sekä loisten vaikutusta lintukantojen vaihteluihin. Tutkimusmateriaalina oli metsästäjien keräämiä suolistonäytteitä vuosilta 1995–2002. Linnuilla todettiin kanalintusuolinkaisia (Ascaridia compar) ja kolmea lajia heisimatoja. Suolinkaiset olivat yleisempiä koirailla kuin naarailla. Heisimadot olivat lähinnä alle vuoden ikäisten lintujen loisia.

Tutkittaessa sisäsiittoisuuden vaikutusta todettiin, että vähemmän heterotsygoottiset linnut olivat suuremmalla todennäköisyydellä suolinkaisten infektoimia. Metsästystapoja verrattaessa todettiin, että koiran avulla pyydetyillä linnuilla oli muita useammin heisimatotartunta. Kanalintusuolinkainen näytti vaikuttavan lintukantojen vaihteluihin. Lintukannan (kaikki kolme lajia yhteenlaskettuna) laskuvuosina suolinkaisen esiintyvyys oli korkeimmalla tasolla. Kanalintukannan kasvuvauhti korreloi negatiivisesti kanalintusuolinkaisen runsauden kanssa.

- - -

Filosofian maisteri Marja Isomursu väittelee Oulun yliopistossa 8.2.2014. Ekologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Host-parasite interactions of boreal forest grouse and their intestinal helminth parasites (Metsäkanalintujen ja niiden suolistoloismatojen väliset vuorovaikutukset). Vastaväittäjänä toimii filosofian tohtori Heli Siitari Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Arja Kaitala. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kuusamonsalissa (YB 210) kello 12.

- - -

Väittelijän oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Marja Isomursu

Syntymäaika ja -paikka:
1968 Pudasjärvi

Yo-tutkintovuosi ja -koulu:
1987 Pudasjärven lukio

Perustutkintovuosi ja yliopisto:
2003 Oulun yliopisto

Nykyinen työpaikka:
Elintarviketurvallisuusvirasto
029 530 0400

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen, biologian laitos
 0294 480 000

Väitöskirjan URL: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0364-5

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs