Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa: Karhukantamme geneettinen rakenne muuttuu nopeasti

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Karhukantamme geneettinen rakenne muuttuu nopeasti

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2014 klo 15:55
Julkaisija: Oulun yliopisto

Karhukantamme geneettinen rakenne muuttuu nopeasti

Karhut hävisivät pohjoisimmasta Euroopasta melkein kokonaan 1900-luvun alkupuolella. Viime aikoina lajin lukumäärät Pohjois- ja Itä-Euroopassa ovat kasvaneet ja sen populaatiot ovat toipuneet tai toipumassa.

Väitöskirjatutkimus on ensimmäinen laajamittainen karhukannan geneettistä monimuotoisuutta ja rakennetta Suomessa ja sen lähialueilla selvittävä tutkimuskokonaisuus. Tulosten perusteella pohjoisimman Euroopan karhut jakaantuisivat kolmeen geneettiseen ryhmään.  Suomen sisällä karhukanta oli jakaantunut eteläiseen ja pohjoiseen kantaan. Eteläisen Suomen ja läntisen Venäjän karhut olivat läheisessä yhteydessä toisiinsa, mutta geenivirta Skandinavian ja Suomen karhukantojen välillä oli rajoittunutta.

Suomalaisen karhupopulaation levinneisyysalueen laajetessa pohjoiseen on karhukannan rakenne muuttunut nopeasti pohjoisen ja eteläisen kannan sekoittuessa yhä enemmän toisiinsa. Kannan läpikäymästä romahduksesta huolimatta Suomen ja läntisen Venäjän karhukannan geneettinen monimuotoisuus on korkein koskaan karhulla luonnossa havaittu. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi karhukannan käytännön hoitotyössä ja karhun hoitosuunnitelmia laadittaessa.

- - -

Diplom-Biologist Alexander Kopatz väittelee Oulun yliopistossa 25.4.2014. Eläintieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Genetic structure of the brown bears (Ursus arctos) in Northern Europe (Karhun (Ursus arctos) geneettinen rakenne Pohjois-Euroopassa). Vastaväittäjänä toimii tohtori Urmas Saarma Tarton yliopistosta Virosta ja kustoksena professori Jouni Aspi. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Kaljusensalissa (KTK 112) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplom-Biologist Alexander Kopatz

Nykyinen työpaikka:
Bioforsk - Norwegian Institute for Agricultural and Environmental Research

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, biologian laitos
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
Bioforsk - Norwegian Institute for Agricultural and Environmental Research
9925 Svanvik, Norway
Phone: +47 92 01 33 71
Email: alexander.kopatz@bioforsk.no

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0430-7

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs