Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös Oulun yliopistossa 16.6.: Tehoa inversiolaskentaan uusista ennakkotietomalleista

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa 16.6.: Tehoa inversiolaskentaan uusista ennakkotietomalleista

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2015 klo 12:38
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstutkimuksessa on kehitetty käänteisissä menetelmissä, eli niin sanotuissa inversio-ongelmissa, tarvittavia laskennallisesti tehokkaita ennakkotietomalleja. Mallit perustuvat jatkuviin ja diskreetteihin gaussisiin Markovin kenttiin ja näiden keskinäiseen yhteyteen. 

Tilastolliset inversio-ongelmat on kohinaisten epäsuorien mittausten teoria. Sovelluksia ovat esimerkiksi ilmakehän ja lähiavaruuden tomografia- ja tutkamittaukset, lääketieteellinen kuvantaminen ja maankuoren tutkimus. Ennakkotietomalleja käytetään inversio-ongelmissa stabiloimaan ratkaisua eli takaamaan sen, että jokin ratkaisu saadaan laskettua. 

Käytännön sovelluksissa, esimerkiksi ionosfääritomografiassa, laskenta-alueet ja laskentahila vaihtelevat. Tämä ei kuitenkaan saa vaikuttaa ennakkotietomallin tilastollisiin ominaisuuksiin. Toisaalta ennakkotietomalli on tarkoitus saada laskennallisesti nopeaksi, eli se halutaan esittää harvoilla matriiseilla. Lisäksi mallilla tulisi olla selkeä tilastollinen tulkinta. Nämä kolme vaatimusta ovat tyypillisesti ristiriitaisia. Tähän ongelmaan on väitöskirjassa luotu systemaattinen ja intuitiivinen ratkaisu, jolla on kuitenkin vahva matemaattinen pohja. Tämä johtaa laskennallisesti erittäin tehokkaaseen ja käyttökelpoiseen muotoon suuriulotteisten inversio-ongelmien kannalta.

- - -

Diplomi-insinööri Lassi Roininen väittelee Oulun yliopistossa tiistaina 16.6.2015. Sovelletun matematiikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Discretisation-invariant and computationally efficient correlation priors for Bayesian inversion (Diskretisaatioinvariantit ja laskennallisesti tehokkaat korrelaatiopriorit bayesilaiseen inversioon). Vastaväittäjinä toimivat professori Håvard Rue (Norwegian University of Science and Technology, Norja) ja professori Jouko Lampinen (Aalto-yliopisto) ja kustoksena professori Markku Lehtinen Sodankylän geofysiikan observatoriosta. Väitöstilaisuus alkaa Sodankylän geofysiikan observatoriossa, Tähteläntie 62, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Lassi Roininen

Tiedekunta ja laitos:
Luonnontieteellinen tiedekunta, matematiikka
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
lassi.roininen@sgo.fi
040 482 7773

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs