Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Oikealla tavalla kalibroitu perusnäyttö riittää hammaskuvien tulkintaan

Oulun yliopisto

Väitös: Oikealla tavalla kalibroitu perusnäyttö riittää hammaskuvien tulkintaan

Tiedote.
Julkaistu: 23.11.2015 klo 13:38
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tästä väitöstutkimuksesta saatujen tulosten perusteella voidaan perusnäyttöä, joka on kalibroitu radiologisten kuvien katseluun soveltuvalla kalibroinnilla (DICOM GSDF-kalibrointi), suositella käytettäväksi hammaskuvien tulkintaan kalliiden medikaalinäyttöjen sijaan. Tästä saadaan selvää kustannushyötyä.

Hammaslääketieteessä käytetään nykyään pääasiassa digitaalista kuvantamista. Lääketieteellisessä radiologiassa näyttöjen ja käyttöympäristön valaistuksen merkitys kuvien tulkintaan on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Hammaslääketieteellisten tutkimusten tuloksissa näiden tekijöiden vaikutuksista röntgenkuvien tulkintaan on ristiriitaisuutta. Hammaslääkäreiden tiedoissa näyttöjen, niiden kalibroinnin ja ympäröivän valaistuksen vaikutuksesta röntgenkuvan tulkintaan on puutteita.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli vertailla näyttöjen suorituskykyä panoraama- ja purusiivekekuvien tulkinnassa eri valaistusolosuhteissa. Tutkimuksessa vertailtiin tehdaskalibroitua (γ 2.2) ja DICOM GSDF -kalibroitua perusnäyttöä, tablettia (kolmannen sukupolven Apple iPad®) sekä kuuden megapikselin lääketieteelliseen käyttöön tarkoitettua näyttöä. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli antaa suosituksia hammaslääketieteellisten röntgenkuvien katseluun soveltuvista näytöistä ja käyttöympäristön valaistuksesta.

Tutkimuksessa havaittiin DICOM GSDF -kalibroinnin selvästi parantavan purusiivekekuvien hammaskiille- ja hammasluukarieksen tulkintaa. Lisäksi DICOM GSDF -kalibrointi voi parantaa patologisten löydösten tulkintaa panoraamakuvissa. Sen sijaan tablettia tulee käyttää harkiten hammaskuvien tulkintaan. Hammaslääkäreiden työskentelytilojen valaistus on yleensä kirkkaampi kuin tässä tutkimuksessa käytetty, joten näyttöjen käyttöympäristön valaistuksen kirkkautta tulisi laskea toimistovalaistusta vastaavaksi. Tällä vältetään liiallisen valon heijastuminen näyttöjen kuvaruudulle ja parannetaan näyttöjen kontrastia, mikä parantaa kuvien tulkintaa.

- - -

Hammaslääketieteen lisensiaatti Soili Kallio-Pulkkinen väittelee Oulun yliopistossa 27.11.2015. Radiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Effect of display type and room illuminance in viewing digital dental radiography: Display performance in panoramic and intraoral radiography (Näyttöjen suorituskyky panoraama- ja intraoraalikuvien tulkinnassa eri valaistusolosuhteissa). Vastaväittäjänä toimii professori Riitta Parkkola Turun yliopistosta ja kustoksena professori Miika Nieminen. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (101A), Aapistie 5A, kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Hammaslääketieteen lisensiaatti Soili Kallio-Pulkkinen

Syntymäaika ja -paikka:
1964 Posio

Yo-tutkintovuosi: 1983

Nykyinen työpaikka:
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, OYS
08 315 3847

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, radiologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
045 678 5296
soili.kallio-pulkkinen@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0933-3

 

Oulun yliopisto on kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto, joka rakentaa tulevaisuuden uutta osaamista, hyvinvointia ja sivistystä monitieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen keinoin.

Tulevaisuuden osaaminen on uuden tiedon löytämistä, hyödyntämistä ja soveltamista. Oulun yliopisto tutkii ihmistä ja kulttuureja muuttuvassa elinympäristössä sekä uuden teknologian mahdollisuuksia ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi. Oulun yliopisto on pohjoisuuden monitieteinen asiantuntija.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs