Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Väitös: Nivelruston magneettikuvauksen T2-relaksaatioaikamittaus: normaali vaihtelu, toistettavuus ja polvilumpion rustovaurioiden havaitseminen

Oulun yliopisto

Väitös: Nivelruston magneettikuvauksen T2-relaksaatioaikamittaus: normaali vaihtelu, toistettavuus ja polvilumpion rustovaurioiden havaitseminen

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2016 klo 15:04
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöskirjatyössä tutkittiin magneettikuvauksen T2-relaksaatioaikamittauksen soveltuvuutta polviruston arviointiin. Ruston T2-relaksaatioajan on aiemmissa tutkimuksissa todettu pitenevän nivelrikossa jo varhaisvaiheessa.

Tutkimuksessa määritettiin T2-relaksaatioajan normaaliarvot polven eri nivelpinnoilla ja lisäksi selvitettiin T2-relaksaatioaikamittauksen toistettavuus mittauskertojen välillä. Toistettavuus osoittautui pääsääntöisesti hyväksi. 

Lisäksi testattiin T2-relaksaatioaikamittauksen soveltuvuutta rustovaurioiden havaitsemiseen verrattuna yleisesti käytettyyn magneettikuvausmenetelmään. Tutkimuksessa T2-relaksaatioaikamittauksen avulla havaittiin enemmän ja laajempia rustovaurioita kuin tavanomaisella magneettikuvauksella.

Tutkimuksen perusteella voidaan arvioida, että T2-relaksaatioaikamittaus voi osoittaa varhaisvaiheen rustovaurioita, joita ei vielä perinteisillä magneettikuvausmenetelmillä havaita.

- - -

Lääketieteen lisensiaatti Ilkka Hannila väittelee Oulun yliopistossa 20.5.2016. Radiologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on T2 relaxation of articular cartilage: Normal variation, repeatability and detection of patellar cartilage lesions (Nivelruston magneettikuvauksen T2-relaksaatioaikamittaus: normaali vaihtelu, toistettavuus ja polvilumpion rustovaurioiden havaitseminen). Vastaväittäjänä toimii dosentti Kimmo Mattila Varsinais-Suomen kuvantamiskeskuksesta ja kustoksena professori Miika Nieminen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 7 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Ilkka Hannila

Tiedekunta ja laitos:
Lääketieteellinen tiedekunta, radiologia
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
ilkka.hannila@ppshp.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1204-3

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs